Филм

Рашомон

Један од најпознатијих и општеприхваћених филмских режисера, Јапанац Акира Куросава добитник многих изузетних награда и признања, снимио је, половином прошлог века, филм "Рашомон". Овај његов филм је познат у читавом свету. Представља једно од најбољих филмских остварења икада а говори, између осталог, и о једној великој људској мани: себичности. (Rashômon, 1950)

Радња филма одвија се у Јапану, у манастиру Рашомон где се сусрећу један дрвосеча и свештеник, а ту је и њихов пријатељ коме они препричавају један догађај. Сагледавајући свако из свог угла догађај, дрвосеча и свештеник препричавају један догађај, тачније инцидент који се десио у шуми.

Наиме, чувени бандит Таџомару је, одмарајући се у шуми, приметио једног човека и његову жену која је јахала коња и ишла одмах поред мужа. Она је на глави имала шешир и вео па Таџомару није могао да јој види лице, у први мах. Касније је успео да јој види лице и био је очаран њеном лепотом. Хтео је да се ожени њоме. Одлучивши да не чека ни тренутак, Таџомару је пришао човеку којег је наговорио да пође с њим дубље у шуму да би му показао тајни, скривени град, пун блага. Одвевши га даље од жене, која је сама остала с коњем, Таџомару је успео да нападне човека с леђа и да га завеже. Затим га је таквог завезаног оставио у шуми и позвао његову жену да види шта је он с њеним мужем урадио.

Пошто је спавао са женом пред очима њеног мужа, жена је почела да плаче молећи Таџомаруа да ослободи њеног мужа како би се њих двојица часно борили, јер не би могла да поднесе да остане у животу, ако би два човека знала за њену срамоту. Таџомару га је победио и убио, а кад се осврнуо, жене нигде није било...

То је само једна верзија која је испричана. Следећа говори како је жена била присутна у тренутку кад су се њих двојица борили и да је ту борбу она на тренутак прекинула својим плачом и осуђивањем њих двојице. У филму се појављује и суд, тачније полиција, којој су сами очевици причали онако како је било. У суду су говорили и бандит и жена и човек - преко посредника.

Задњу верзију, ону која највише одговара истини, препричава дрвосеча, очевидац, али не на суду, већ у манастиру. Ипак, на гледаоцу остаје да пресуди чија је прича, ако је иједна, истинита.

Улоге: Тоширо Мифуне, Мачико Кио, Такаши Шимура...

Режија: Акира Куросава