Мира Адања Полак: Ексклузивно

Како нас прислушкују

Часлава Максића мастера наука и то оних који својим знањем допиру до најтананијих скривених вештина које су данас на цени срела сам случајно.

Радећи као руководилац групе за информациону безбедност и интероперабилност органа државне управе Часлав Максић је и судски вештак за информатичку форензику.

Имала сам доста уложеног труда да задобијем његово поверење као и да разговор пред камерама ослободим свих малих тајни које изговара како не би дали могућност икоме да уђе у све детаље разоткривања оних који прислушкују неовлашћено у име било кога.

Обука Часлава Максића је посебна јер за оно што ради полаже рачуна само својој савести и суду, ако га тај суд консултује као вештака и ако га разуме. Његови проблеми нису у знању и вештинама посла којим се бави него у непрепознавању и несвесности оних који хоће да користе његове податке, а нису савладали знања и максимално поверење у стручност вештака.

Часлав Максић одговара искључиво својој савести, а све што види и чује - провери одмах, а након решења и предаје добијеног задатка све заборави.
Сектор којим се бави напредује из дана у дан и зато своје време проводи са својим учитељем са којим вози бицикл и размењује све заврзламе и непознанице свог необичног посла.

Емисија је снимљена на локацији коју је Часлав Максић сам изабрао, јер тамо где ради ТВ камера као ни новинар, немају приступ.