Документарни филм

Завештање

Документарни филм "Завештање" редитеља Ивана Јовића, састављен је од сведочанстава људи који су преживели геноцид у Независној држави Хрватској у периоду од 1941. до 1945. године. (2016)

Аутора овог филма пре свега интересују интимне исповести преживелих, експресија и емпатија, а мање изношење историјских чињеница о збивањима. У филму нема наратора који објективизује историјске догађаје, већ причу искључиво износе непосредни сведоци.

Састоји се искључиво од емотивних и катарзичних сведочења преживелих, без коришћења архивског материјала - фотографија и историјских снимака које су углавном начинили злочинци, јер је то њихова, дехуманизована визура страдалих. По овоме, филм је близак најзначајнијем филму о Холокаусту: вишечасовном остварењу Клода Ланцмана "Шоа".

У оквиру овог капиталног пројекта забележено је 450 сати материјала и чак 94 интервјуа по прилагођеним методама Фондације Шоа, коју је основао познати редитељ Стивен Спилберг и која је успела да на исти начин сними велики број сведочанстава Јевреја који су прошли кроз пакао Холокауста.

Материјал за филм је снимљен у периоду од 2012. до 2015. године у Србији (Београд, Нови Сад, Зрењанин, Хетин, Честерег, Ритопек, Житиште, Болеч, Рума) и Републици Српској (Баналука, Приједор, Козарска Дубица и околина). Преживели говоре о свом животу пре, током и после Другог светског рата, о страдањима којима су били изложени, људима који су им помагали, члановима породице, и поновној изградњи живота....

Режија: Иван Јовић

број коментара 11 Пошаљи коментар
(петак, 21. феб 2020, 09:52) - Штрумф [нерегистровани]

Реприза

Хоћемо репризу!

(петак, 21. феб 2020, 02:15) - anonymous [нерегистровани]

Zaveštanje

Molim vas za najavu u dnevniku i reprizu na prvom kanalu posle vecernjih vesti.

(петак, 21. феб 2020, 01:52) - anonymous [нерегистровани]

...

Реприза!

(четвртак, 20. феб 2020, 21:55) - Slavonka [нерегистровани]

Repriza

Izuzetan dokumentarac "Zaveštanje" zaslužio je da bude prikazan u udarnom terminu na rts1. Malo je ljudi koji su živi svedoci a mladi treba da znaju i čuju šta se dogodilo.
Nadam se da će te ispraviti grešku i ovom dokumentarcu dati zasluženi termin.

(четвртак, 20. феб 2020, 21:32) - Љиљана Ристић [нерегистровани]

Молим вас репризу

Молим вас да се уради реприза филма на Ртс 1 у ударном термину.

(четвртак, 20. феб 2020, 20:56) - anonymous [нерегистровани]

Apsolutno se slazem

Ovo mora da vidi cela nacija i sire.

(четвртак, 20. феб 2020, 16:21) - anonymous [нерегистровани]

Repriza

Morate reprizu, mnogo je kasno

(четвртак, 20. феб 2020, 14:59) - anonymous [нерегистровани]

RePriza

Molim vas da se repriza film na prvom kanalu ako je moguce

(четвртак, 20. феб 2020, 10:31) - Djordja [нерегистровани]

Nezaborav

Ponovite film na prvom kanalu, jako je važna tema i izuzetan projekat.

(четвртак, 20. феб 2020, 09:27) - Ljiljana [нерегистровани]

Molimo RTS za reprizu dokumentarnog filma Zaveštanje

Molim vas ako može da se reprizira dokumentarni film Zaveštanje i da bude na Prvom programu u udarnom terminu i da bude najavljeno danima unapred, kao ekskluzivno. Da svi gledamo, ovako je na drugom koji je na kablovskoj na 18 kanalu, i iskreno kako se uvela digitalna televizija, slabo gledamo i drugi i treći kanal. Nažalost posle Rts-a, sledi Pink. Nadam se da će se to promenti i da će Drugi i Treći programi da budu na svom mestu kako i treba, odmah posle Prvog. Sinoć nisam nažalost gledala, obzirom da sam kasno saznala. Hvala unapred. I ako može da se ponavlja bar jednom godišnje da se ne zaborave muke našeg napaćenog naroda. Ljiljana