Декодирање науке: Чудесна фотоника

Фотоника је у свим сферама нашег живота.

Фотоника је као наука светлости довела до развоја информатичког друштва, али данас уз бројне примене покрива читав спектар области од којих су многе тржишно оријентисане. Све више тога нам је потребно и значајно, а фотоника помаже да нам неке ствари буду доступније и лепше, да смо стално у току са неопходим информацијама.

Фотоника је помогла развоју неколико технологија, које су донеле веома значајан утицај на наш свакодневни живот. Oдиграла je и даље игра веома важну улогу, доносећи могућности за све бржим интернетом, комуникацијама, преносом података, у технологијама заштите докумената и криптографији. Директна веза фотонике је и у развоју технологије у здрављу, медицини, биомедицини. Светлост и ласери постају незаменљиви елементи у дијагностици, лечењу болести и детекцији ствари које могу да нам нашкоде, фотоника неприкосновено помаже. У многим ситуацијама омогућава дужи животни век, а један од разлога су свакако методе лечења и прилагођености тих метода нашем организму.

У емисији појашњавамо чиме се бави Центар изузетних вредности за фотонику на Институту за физику, који је један од петнаест центара изузетних вредности у нашој земљи и једини у Европи акредитован да испитује инструменте за постављање оптичких влакана. Истражили смо и најсавременија научна достигнућа у овој области, која су у Београду представљена на Међународном скупу "Фотоника 2019".

Неке области фотонике омогућавају процесе у контроли рада ласера у одрећеним нивоима шумова. Дисплеји на нашим телефонима су лепши и занимљивији, већи, са бољом резолуцијом. Сензори нам данас омогућавају и олакшавају живот, јер нас обавештавају о низу ствари које се око нас дешавају. На неки начин главни помераји се дешавају уз помоћ фотонике, уз помоћ светлости, уз коришћење фотона, као и у савременим технологијама, које су још увек у развоју, попут квантне математике, квантних рачунара, где се искључиво информације добијају захваљујући фотонима и ласеру. Фотоника нам продужава животни век, улепшава околину, омогућава да све јасније перципирамо и уживамо.

Уредник емисије: Александра Даничић
Новинар: Драгана Даничић
Сниматељ: Иван Димитријевић
Монтажа: Владимир Јовић

број коментара 0 Пошаљи коментар