Трезор: Невидљиви Трезор

Сећање на новинара Славољуба Ђукића

Славољуб Ђукић, новинар и публициста (Словац, 27. октобар 1928 - Београд, 12. јануар 2019)

Славољуб Ђукић, Учесник и сведок - Новинар и публициста Славољуб Ђукић објављује од 1949. године; писао је за "Спорт", "Вечерње новости", "Борбу", "Политику", био је главни уредник "Нина"; објављује књиге и коментаре. Разговор са Феликсом Пашићем за серију Учесник и сведок снимљен је у родном Словцу и Ваљеву.

Из критике: "Три пута најављивана и три пута скидана са програма емисија Учесник и сведок са новинаром Славољубом Ђукићем, и једном најављена, и једном скинута иста серијска емисија, овог пута са саговорником Миром Траиловић, београдским редитељем - један је од најновијих бисера наше телевизије (ТВ Београд). Са репутацијом савремене. одмерене, документарне и објективне серије Учесник и сведок је стекао код гледалаца углед и ауторитет, па свака заврзлама око емитовања уједно је увреда и личности о којима је реч у емисији, али и увреда најширег гледалишта. Да је дневни телевизијски програм подложан менама због искрслих догађаја који по важности надилазе неке маргиналне емисије - неоспорна је истина и један од закона новинарства. Али, осведочили смо се да су Учесника и сведока са програма истискивале или сличне или невезане за време, дакле неактуелне емисије, па чак и неважни прилози. Остаје после свега уверење да овај немар не може ничим да се оправда. Због тога и пишемо ове редове." ("Политика", 23. децембар 1988,)

- Учесници: Славољуб Ђукић, саговорник Феликс Пашић
- Сценарио Феликс Пашић, сниматељ звука Урош Ковачевић, обрада звука Миодраг Ж. Вучковић, сниматељ Милош Митровић, монтажер Милица Полићевић, режија Ненад Момчиловић; уредница серије Лика Лукић
- Произведено 1988, Редакција програма из културе, уредница Зора Кораћ; репризирано у "Трезору" 20.05.2019. само ноћу

Осврт на прошлост - На позив "Трезора", сведоци и учесници Феликс Пашић и Славољуб Ђукић, коментаришу архивску емисију после двадесет година.

- Учесници: Славољуб Ђукић, Феликс Пашић
- Снимано 30.10.2007, премијерно емитовано у "Трезору" 26.11.2007, репризирано 20.05.2019. само ноћу; Редакција за историографију

број коментара 0 Пошаљи коментар