Трезор

Како су Дечији културни центар Београда и "Трезор" обележили Дане европске баштине 2018.

Писмо љубави (емисија са знаковним преводом) - емисија је реализована за дечји блок новогодишњег програма и говори шта деца замерају родитељима и какве им савете и молбе упућују уочи нове године. Изабрана форма и дијалози сценаристе Брујића неуобичајни су и у маниру слободних идеја и аутентичног рукописа младих аутора Редакције програма за децу Телевизије Београд које је раних шездесетих окупио тадашњи уредник Душко Радовић. Ову данашњу верзију, са знаковним преводом, приредили смо уз помоћ пријатеља "Трезора", Томислава Томановића како би сви данашњи основци, и они који чују и они који не чују, могли да се упознају са емисијама и темама које су гледали њихови родитељи и родитељи њихових родитеља. А те су теме занимљиве и поучне и данас. Вероватно ће и одрасли који се затекну пред телевизором, бити задовољни овим повратком у детињство.

Учесници: Славко Штимац, ученици ОШ "Арсеније Лома" из Рудника: Радован Караулић, Горан Крсмановић, Јелена Милетић, Нада Станошевић, Гордана Урошевић, Бранкица Ђорђевић, Зорица Недељковић, Владимир Ристић, Тања Јоксић, Гордана Тошић, чланови Милановачког аматерског позоришта: Владимир Јовановић, Љиљана Зејак Марић, Милош Танкосић, Невенка Сретеновић, Милена Вукотић, Драган Јевтовић

Сценариста и писац сонгова Милан Брујић, композитор Душан Каруовић, филмски сниматељ Душан Недељковић, редитељ Милорад Мића Узелац

Премијерно емитовано 31.12.1976, Редакција дечјег програма, уредница Олга Влатковић; репризирано 13.03.2006, 12.04.2007. и 06.02.2017. у "Трезору"; Са знаковном преводом премијерно емитовано 25.12.2017. у "Трезору"

У туђим ципелама (емисија са знаковним преводом) - Дани европске баштине 2018, одвијали су се под називом Уметност дељења. Одазивајући се позиву Дечијег културног центра да заједно обележимо Дане европске баштине 2018, два дана смо посветили том "заједиништву". Првог дана заједно смо организовали сусрет београдских основаца са Горданом Поповић и Маријаном Петровић, а тема су биле лутке, а нарочито од чега се све могу правити лутке. Ту сте емисију гледали премијерно 5. марта ове године. Данас гледајте снимак оног што се догађало другог дана, 27. септембра 2018. године у Дечијем културном центру. У публици су били и основци и тинејџери, гледали су прво емисију Дечије редакције из 1976. годинине "Писмо љубави", а затим је са публиком разговарала Јасминка Петровић, писац из њихових читанки. Тема је била иста као и на филму "однос родитаља и деце", па се подразумевало да се углавном упоређује има ли и какве су промене настале у распону од 1976. до 2018. Коментари и одговори били су шаролики: основци су били углавном искрени, а тинејџери углавном уздржани. Но сви су се лепо разумели и на крају учили и положили кратак курс из знаковног језика. Тако је помало нејасан слоган Дана европске башине 2018. "уметност дељења" постао свима јасан, јер није у питању делити нешто на делове, распарчавати и уситњавати, него се под изразима "уметност" подразумева "умеће", а под "дељењем" мисли се на ширење, давање, поклањање другима... Гледајте овај изузетан сусрет чујућих и наглувих младих људи.

Учесници: водитељ Дајана Лазаревић, сарадница ДКЦБ; Јасминка Петровић, писац за децу и младе; Томислав Томановић, преводилац за знаковни језик, ученици Школе за оштећене слухом и наглуве "Стефан Дечански", ученици ОШ "Старина Новак"; Снежана Станковић, уредник културно убразовног програма ДКЦБ; Нада Зец, координатор манифестације "Дани европске баштине" у Београду; Бојана Андрић, уредник "Трезора"

Уредник истраживач Милена Јекић Шотра, сниматељ Александар Беатовић, асистент Саша Тодоровић, сниматељ звука Иван Рогановић, расветљивач Миле Илић, организатор Гордана Грдановић, сарадник Ивана Босанац, графичка обрада Александар Булатовић, Дарко Петровић; монтажер Александар Андријевски, аутор Бојана Андрић.

Снимано 27.10.2018, премијерно емитовање; Редакција за историографију 

 

број коментара 0 Пошаљи коментар