Златна грозница

Поводом 130 година од рођења једне од најважнијих личности у филмској индустрији, РТС ће емитовати циклус филмова Чарлија Чаплина. У уторак, 16. априла на дан када је 1889. године у Лондону рођен један од највећих комичара свих времена, РТС ће на Другом програму емитовати филм „Златна грозница“ (The Gold Rush, 1925), из 1925. године.

Скитница путује на Аљаску како би учествовао у потрази за златом. Након што га је задесило невреме, завршава у забаченој колиби с трагачем и бегунцем. Ипак, коначно стиже у градић пун трагача за златом и одмах се даје у трагање. Након што је прихватио посао надгледања колибе још једног трагача, заљубљује се у усамљену девојку из салуна за коју грешком помисли да се и она заљубила у њега. Убрзо сусреће трагача којег је упознао раније, а који је задобио амнезију па му Скитница мора помоћи да пронађе своју парцелу.

Једна од најславнијих сцена је она у којој Скитница, који умире од глади, намерава појести своју чизму; друга приказује трошну колибу како се њише на рубу литице, пре него што њени станари (укључујући Чаплина) успевају да се извуку.

Можда и најславнија сцена из филма је она у којој Скитница својим имагинарним гостима показује плес два комада хлеба набодених на виљушке.

Улоге: Чарли Чаплин, Мак Свејн, Том Мари...

Режија: Чарли Чаплин

број коментара 0 Пошаљи коментар