Контраиндиковано

Затворска болница за ментално оболеле особе у месту Барћелона Поко ди Гото у Италији последња је установа овог типа у Европи. У овој установи бораве друштвено опасне особе које су у стању неурачунљивости починиле неко кривично дело. (Controindicazione, 2016)

За разлику од нормалног затвора где је казна одређеног временског трајања, издржавање казне за ментално оболеле особе није временски ограничено. Њима се одређује трајање у свом минимуму (нпр. не мање од две године) након чега се казна може поновити и преко тридесет пута.

То у пракси значи да пацијенти остају ту и по четрдесет година или, чешће, до своје смрти која је углавном прерана: самоубиство или смрт изазвана интоксикацијом организма услед дуге примене психијатријских лекова.

Пацијенти, разапети између овакве законске праксе и провизорног приступа психијатара, чији задатак није лечење већ седација пацијената путем медикације ради одржавања што мирније атмосфере унутар установе, углавном се окрећу једином понуђеном излазу из пакла, а то је религија.

Филм Контраиндиковано је прича о непобедивом систему, својеврсном ентитету који је створен и који се отргао од својих твораца. Ентитету који егзистира сам по себи, за који нико не преузима одговорност, који меље људско достојанство и животе.

Режија: Тамара фон Штајнер

број коментара 1 Пошаљи коментар
(понедељак, 04. мар 2019, 20:39) - Dragisa [нерегистровани]

Jezivo

Upravo gledam ovaj dokumentarac, jezivo je.