Мало ви, мало ми: Ђаци пешаци

У Србији данас има преко 20 000 ђака пешака, од којих многи пешаче и преко 10 km, по разним стазама и времену...

Почетник, ђак пешак, уз прве зраке сунца, кроз обрасле стазе шуме и звукове живота у њој, учи од старијих и искуснијих како да се спријатељи са друмом. Касније се извешти, упозна и заволи стазу, звукове, травке, а на пола пута неретко, опуштено залегне на меко растиње да посматра огледе у природи. Отуд ваљда љубав и лакоћа са којом се разуме биологијa, хемијa, физика... Ништа апстрактно и на силу... Све је на дохват руке, живо и стварно. Ту, на самом путу, ђак пешак заволи школу за читав живот.

Ђаци пешаци су били многи књижевници, уметници, лекари, професори, свештеници мајстори, пољопривредници. Међу њима је и један од највећих српских писаца и песника, Милован Данојлић. Он је ишао бос до школе са књигом у једној руци, а другом окретао листове, док је на леђима поскакивала сеоска торба са књигом и свеском. Писац каже да није исто читати у соби и на друму изнад кога је бистро или немирно небо, а поред голина или модрина растиња.

Драги ђаци пешачи, колико год био напоран свакодневни пут до километрима удаљене школе, на том путу се кали нешто у вама што ретко или никад не заискри у соби, колима или аутобусу. Ова емисија је посвећена вама, вашој упорности и жељи да стигнете у школу ма где она била.
Екипа РТС-а посетила је Општину Љубовију и ђаке пешаке са ове територије.

Уредник серије: Косовка Ивковић-Бобић
Сниматељ: Мр Бранко Пелиновић
Монтажер: Марија Аранђеловић

број коментара 1 Пошаљи коментар
(недеља, 22. јан 2017, 09:44) - anonymous [нерегистровани]

Svaka cast

Svaka cast djacima pesacima Treba ovakve emisije da budu i na prvom programu RTSa