Читај ми!

Трезор

100 година од рођења Ђорђа Караклајића, композитора и диригента, музичког уредника Радио Београда

Прво музичко образовање Ђорђе Караклајић (Ужице, 24. 03. 1912 - Београд, 03. 04. 1986) стекао је у родном Ужицу. Певању га је подучавао чувени Андра Лојаница, уредник сатиричног листа "Ера". Виолину је учио код гимназијског професора музике Чеха Шимека.

Године 1931. уписао је Правни факултет у Београду издржавајући се од давања часова и свирања у оркестрима Јастра, Џоли Бојс и Мелоди Бојс. Са Радио Београдом је почео да сарађује 1933. године, а 3 године касније упознаје Властимира Павловића - Царевца. Био је то почетак једне плодне и за нашу културу значајне музичке сарадње.

За време Другог светског рата, Караклајић је био у заробљеништву у Нирнбергу , где му је музички учитељ био композитор и диригент Предраг Милошевић. По повратку из заробљеништва долази у Радио Београд и убрзо постаје уредник народне музике. Водио је Мали радио оркестар и био један од оснивача Великог народног оркестра Радио Београда и женског вокалног ансамбла "Шумадија".

Караклајић је писао музику за филмове Пурише Ђорђевића, сценску музику за позоришне комаде Ђидо, Протекција и Подвала, за ТВ драму Шешир професора Вујића и радио драму Вукадин; познате су његове композиције "Три народне игре за оркестар", "Игру за гудачки квартет", и "Basso giocoso" за контрабас и гудачки оркестар. Као музиколог посветио се проучавању и бележењу изворног мелоса трагајући за лепотом народне песме и настојећи да сачува од заборава драгоцено богатство народног стваралаштва. Добитник је Вукове награде за животно дело, две плакете града Београда и низа других признања за плодан уметнички рад.

Мој отац Ђорђе Караклајић - причу о свом оцу, познати филмски и телевизијски редитељ Дејан Караклајић, започиње у стану у Баба Вишњиној улици, за писаћим столом за којим је његов отац писао музику и за једним старим хармонијумом на којем би затим проверавао забележено надахнуће. Радио Београд био је за целу породицу други дом. Тамо су се, у послератно време хранили, тамо је Дејан као дечак проводио уз оца доста времена, тамо је и сам закорачио у уметност звука и слике. Пролазећи данас познатим просторима Радио Београда као што су Фонотека, Студио XIII и некадашњи ресторан, детаљи о оцу и грађанском животу у Београду педесетих и шездесетих све су постајали сликовитији...

* Учесник Дејан Караклајић, саговорник и уредник Бојана Андрић
* Сниматељ Милан Илић, сниматељ звука Бранко Стојановић, микроман Гордан Јовић, расветљивач Небојша Милосављевић, сарадник-сниматељ Милена Јекић, организатори Гордана Грдановић, Сандра Милошевић; уредник истраживач Весна Дошен; монтажер реализатор Бранислава Теодосић
* Снимано 08.03.2012, Редакција за историографију.

број коментара 0 Пошаљи коментар