Читај ми!

Чаробни штапић Драгослава Аврамовића

Ко је био творац југословенског монетарног чуда и како постао један од тројице гувернера на свету којима је пошло за руком да обуздају хиперинфлацију

„Срећан сам што ми се указала оваква прилика", овим речима је Драгослав Аврамовић, творац програма монетарне стабилизације, описао хиперинфлацију, неприлику која је деведесетих задесила српску економију. Он је један од тројице на свету којима је пошло за руком да обуздају толики раст цена, записао је професор Павле Петровић у зборнику који је недавно поводом стогодишњице од Аврамовићевог рођења издала Српска академија наука и уметности (САНУ).

Српска хиперинфлација трајала је две године, а у јануару 1994. године инфлација не месечном нивоу износила је чак 313 милиона одсто. На данашњи дан, пре 28 година, ступио је на снагу програм Драгослава Аврамовића, којим је на вртоглави раст цена стављена тачка.

Ко је био Драгослав Аврамовић, зашто је имао грижу савести према сиромашнима, како је Драг постао Супердека и шта се у његовом животу променило од македонске касабе, преко вашингтонске Пенсиланија авеније до београдске Улице краља Петра?

За Око Магазин говоре:

професор Павле Петровић, члан САНУ, сарадник Драгослава Аврамовића

професорка Диана Драгутиновић, сарадница Драгослава Аврамовића

Радојка Николић, новинарка, ауторка књиге „Драгослав Аврамовић, творац југословенског економског чуда"

Жељко Богетић, макроекономиста Светске банке

Владимир Глигоров, економиста

Зоран Живковић, политичар

Аутор емисије: Аница Телесковић

 

 

Око магазин Око магазин

Аутор:
Горислав Папић

Сваког радног дана у 18:25 - најактуелније политичке, спољнополитичке, економске и друштвене теме. Најзанимљивије приче о култури, најатрактивније репортаже. [ детаљније ]