Читај ми!

Небо над Берлином: Црвено, жуто, зелено

Немачка након ере Ангеле Меркел

Након два месеца преговора, у Немачкој је пао договор. Олаф Шолц водиће колицију три странке које ће формирати прву владу након 16-годишње владавине Ангеле Меркел.

Попут фудбалера који прилагођава тактику проучавајући снимке супарника, Шолца прати глас да је усавршио политички стил Ангеле Меркел, све до израза лица и положаја руку. Семафор је политичка је коалиција црвених, зелених и жутих. A план новог немачког канцелара је да највећа економска сила Европе полако пређе на такозвану зелену економију. У емисији погледаје шта од Шолца очекује Немачка, шта Европа, а шта Србија.

Новембар је месец када се обележава почетак стварања Kраљевине Срба, Хрвата и Словенаца. На данашњи дан на пример, Скупштина у Подгорици прогласила је присаједињење Србији. Ипак, о краљу Александру Ујединитељу данас у бившим југословенским републикама различито мисле. Док се Хрватској неретко чује да је прва Југославија била тамница народа, у суседној Словенији, већ на самој граници са Хрватском постоји музеј посвећен краљу Александру и породици Kарађорђевић. И све то захваљуљући једном човеку, колекционару, који с времена на време чак и глуми краља Александра. О томе зашто је отворио музеј краља Александра за Око магазин говори Нани Пољанец.

За Око магазин говори и канадска списатељица вијетнамског порекла Kим Туи. Kада је имала десет година, напустила је Вијетнам са родитељима и браћом. Били су међу милион Вијетнамаца који су побегли из земље након 1975. Од тада живи у Kвебеку, а пре неколико година њено име је спомињано као једно од могућих у кандидатури за Нобелову награду за књижевност.

 

 

Око Магазин Око Магазин

Аутор:
Горислав Папић

Сваког радног дана у 18:25 - најактуелније политичке, спољнополитичке, економске и друштвене теме. Најзанимљивије приче о култури, најатрактивније репортаже. [ детаљније ]