Читај ми!

Новак у Токију, Тесла на евру

Шта најбољи светски тенисер каже о атипичним Олимпијским играма и каква права на Николу Теслу има Хрватска?

Најбољи тенисер света рутински се пласирао у треће коло на Олимпијским играма у Токију, пошто је победио немачког тенисера Штруфа са два нула у сетовима. О мечу који је за њим и о оном који га очекује у трећем колу са шпанским тенисером, о олимпијском селу и о Шпанији, са Новаком Ђоковићем је разговарао Горислав Папић.

Прва новчаница с ликом Николе Тесле од 500 тада југословенских динара штампана је 1970. године. И касније се налазио на више новчаница различитих вредности, сада је на актуелној од стотину динара. У Хрватској, од распада Југославије, никада није био на новцу, али у Загребу планирају да се лик чувеног научника нађе на кованици хрватског евра. Да ли је то, како кажу једни, корак ка демократизацији и пружена рука или, како сматрају други, посезање Хрватске за туђим културним добром? Колико је иронична изјава хрватског председника да може и Србија да стави Теслу на свој евро када буде чланица Уније, а колико апсурдна она да више везе са Србијом има Брус Ли него Тесла? Како треба вредновати овај потез земље у којој је Теслин споменик у Госпићу срушен у последњем рату, а Теслини рођаци страдали у оном претходном? У емисији говоримо о историјском и моралном праву на Николу Теслу.

Погледајте и причу о српским студентима који у Америци играју за универзитетске клубове и спремају се за НБА лигу, као и сећање на "српску Коко Шанел" Мирјану Марић.

Око Магазин Око Магазин

Аутор:
Горислав Папић

Сваког радног дана у 18:25 - најактуелније политичке, спољнополитичке, економске и друштвене теме. Најзанимљивије приче о култури, најатрактивније репортаже. [ детаљније ]