Златна идеја: Млади предузетници у Нишу

У новој епизоди серијала „Златна идеја" представљамо младе предузетнике из Ниша. Међу њима су иноватори који развијају своје пројекте и послове у нишком Стартап центру, као и млади који су се вратили са студија у Норвешкој и покренули софтверску компанију у свом граду. Откривамо како се прави накит из љубави, али и наочаре од храстова старих и по неколико хиљада година.

Како да започнете посао или помогнете другима да то исто учине зна Александар Стаменковић. Он је осмислио апликацију Моја канцеларија како би олакшао пословање онима који тек покрећу своје компаније, као и бројним предузетницима у вођењу администрације.

Откривамо и како је идеја о развоју платформе за бригу о старим лицима Take care настала на основу личног искуства чланова тима са Електронског факултета у Нишу.

За посао је увек право време, каже предузетница Нина Миленковић, која је у периоду док је била посвећена одрастању двоје деце одлучила да покрене сопствени посао бавећи се израдом накита од метала и текстила.

Марко Перковић показао нам је да је уз факултет могуће водити и породични посао. Он је са својим братом наследио посао од родитеља, али и поред тога проналази време за хоби и креативност - стварање електронске музике.

Да је Ниш место многобројних иницијатива показује и организација Млади амбасадори, настала 2014. године са идејом да промовише институције кулутре у Нишу.

Још једно место окупљања младих јесте и Стартап центар Ниш основан заједничком иницијативом Електронског факултета и града Ниша 2017. године. Основни циљ центра је пордршка младих креативних људи и развоја стартап компанија.

Један од станара Стартап центра Ниш јесте и компанија Future reality sistems коју је основао иноватор и доктор наука Петар Пејић.

Упознајемо вас и са причом Александра и Мирослава који су пре три године одлучили да покрену производњу дрвених наочара. Инспирација је, кажу, дошла из природе, а посебно од храста лужњака, који је у коритима наших река лежао између шесто и шест хиљада година.

Компанију Ascendik основала је група српских студената у Норвешкој. Након студија вратили су се у родни Ниш и упослили своје пријатеље, али и отворили врата за практиканте, стварајући окружење за одрживо пословање и рад. Апликација коју су развили једна је од најпознатијих у свету за редукцију плавог светла током читања ноћу са више од два милиона корисника.

Уредник серијала: Тамара Јаковљевић