Кад испратим авионе на Србију - Хрватска

Како су марта 1999. реаговали Фрањо Туђман, како Стјепан Месић а како "Ферал трибјун"? Како у Загребу 20 година касније гледају на Нато бомбардовање?

Двадесет година је довољна дистанца да погледамо како је бомбардовање Србије праћено у бившим југословенским републикама. Да ли је тада било више ликовања или солидарности? И да ли је две деценије касније поглед имало другачији? Почињемо са Хрватском где је парадоксално Туђман ћутао а слободоумни Фераловци нису иако би можда боље било да јесу.

У земљи чији је премијер био један од најзаслужнијих људи за бомбардовање Југославије свакодневно су се одржавали протести против НАТО агресије. Протесте у Лондону организивао је британски Србин Марко Гашић а редовно и упркос свом председнику Блеру на њима се појављивао и Џереми Корбин, данас лидер лабуриста и најпопуларнији политичар у Енглеској. О лондонским протестима пре 20 година говоре тадашњи учесници Марко Гашић и Ивана Милорадовић.

Баш из Лондона Харолд Пинтер писао је о томе како је Нато бомбардовање непромишљено и малоумно а осим чувеног британског нобеловца још неки од највећих светских интелектуалаца подигли су глас против бомбардовања Југославије. Међу њима се издваја Петер Хандке који је да би се солидарисао са Србима дошао у нашу земљу априла 1999. а и јуче је био у Београду на 20. годишњицу почетка Нато агресије. Како се сећа 24. марта 1999. а како му све то изгледа данас?

Уредник емисије: Горислав Папић

број коментара 1 Пошаљи коментар
(уторак, 26. мар 2019, 10:04) - Radoslava [нерегистровани]

Ivana hvala na prikogu

Svakog 24.marta setim se, pored bombardovanja, jednog sjajnog čoveka, Marka Gasica! Njegova lavovska borba, a bogami i dobijene bitke, sa nemilosrdnim novinarima britanske televizije su nešto što neću zaboraviti nikad! Godinama pretrazujem po internetu njegove intervjue i ne nalazim ih, želeći da još koji put osetim zahvalnost, ponos što je naš, perfektnost nastupa, svaka čast! Zahvaljujem sjajnoj novinarki Ivani Miloradovic na ovom prilogu, kao i obično pun pogodak od nje! Još jednom, smatram da je ovo RTS u prilika da sa g-dinom Gasicem napravi neki ozbiljan dokumentarac, emisiju, on to zaslužuje. Hvala, pozdrav Radoslava Jovanovic

Око магазин Око магазин

Аутор:
Горислав Папић

Сваког радног дана у 18:25 - најактуелније политичке, спољнополитичке, економске и друштвене теме. Најзанимљивије приче о култури, најатрактивније репортаже. [ детаљније ]