Бомбардовање - пут у рат

Како су сукоби на Косову 1998. постали светски проблем број један, у коме су се уважавали само интереси једне стране?

"Среда, 24. март 1999, 19.45. Бомбе и крстареће ракете падају на Савезну Републику Југославију; започела је операција НАТО пакта "Милосрдни анђео".

Милосрђа за грађане Савезне Републике Југославије неће бити седамдесет и осам дана. Бомбе ће падати и на касарне и аеродроме; на села и градове; на јавне зграде и приватне куће; на фабрике и мостове; на пијаце и болнице; на путничке возове и избегличке колоне.

На Србе - и, на Албанце.

Зашто је НАТО, први пут у свој историји и без сагласности Савета безбедности Уједињених нација, напао земљу која није угрожавала ниједну чланицу алијансе? И, како се је било могуће да се убијања и разарања, назову хуманитарном интевенцијом?"

Овим речима почиње и на ова питања одговара троделни документарни филм "Бомбардовање" који ће бити емитован на Радио-телевизији Србије а који је снимљен у продукцији РТС-а и "Време" филма. Поводом десетогодишњице бомбардовања, своје приче износи четрдесет саговорника од којих се већина раније није појављивала пред камерама, а њихова сведочења илустрована су обиљем до сада неискоришћеног архивског материјала.

Аутори филма су Филип Шварм и Радослав Ћебић, аутори филмова "Јединица", "Пад Крајине" и "Атентат на Ђинђића - медијска позадина".

Сниматељ је Зоран Стојичић, монтажери су Живојин Столић и Јелена Јевтић Марјановић, а за дизајн звука био је задужен Александар Јачић. Музику за филм компоновао је Зоран Узелац.

број коментара 1 Пошаљи коментар
(среда, 20. мар 2019, 18:11) - anonymous [нерегистровани]

Нетачно име

Званично име бомбардовања није помињало ни милосрђе ни анђеле.
То наденуто име је смишљено овде и не служи ничему осим нервирању.

Нека свако провери, није тешко.

Што се тиче самог бомбардовања - није ни смело да га буде. Груба сила против нејаких.