Око магазин: Славој Жижек - Словенац, Маркс и компанија

Да ли је он ванземаљац који најбоље разуме Маркса или је само левичар који савршено разуме како функционише капиталистичко тржиште?

Трамп или Хилари, Брегзит или останак Британије у Унији, Мадуро или Гвајдо - нема доброг избора, оба су лоша, пише у најновијем тексту Славој Жижек. Овај 70-годишњи Словенац један је од најцитиранијих филозофа данашњице. Да ли је он ванземаљац који најбоље разуме Маркса и компанију или је само левичар који савршено разуме како функционише капиталистичко тржиште?

Погледајте водич кроз живот и дело Славоја Жижека.

Србија је пре неколико дана добила четири МИГ-а 29 из Белорусије, па ратно ваздухопловство сада броји 14 таквих авиона. Ко су људи који управљају борбеним авионима? Каква знања и какве вештине се траже од људи који возе мигове? У току је упис на Војну академију а ко ће све да чува српско небо?

Европа и земље периферије свој дугорочни развој не могу да заснивају на ниским платама, написао је недавно у једном тексту Сергеј Гуријев, главни економиста Европске банке за обнову развој. Гуријев је прошле недеље боравио у земљи коју описује као једну од оних са ниским зарадама. Како онда види развој Србије, како можемо да повећамо стандард а како да зауставимо миграцију пре свега оних најспособнијих.

Уредник емисије: Горислав Папић

број коментара 0 Пошаљи коментар
Око Магазин Око Магазин

Аутор:
Горислав Папић

Сваког радног дана у 18:25 - најактуелније политичке, спољнополитичке, економске и друштвене теме. Најзанимљивије приче о култури, најатрактивније репортаже. [ детаљније ]