Велика илузија у Берлину 2019

Жене у фокусу, Добро укројен српски филм са "Шавовима" и Европском звездом у успону, светска имена за РТС-а И филмови који са 69. Берлинала стижу на 47. ФЕСТ.

Међународни филмски фестивал у Берлину, памтићемо по успеху српске кинематографије која је после дуго времена освојила четири награде. Осим "Сребрног медведа" за режију, додељеног немачко-српској копродукцији "Био сам код куће, али" редитељке Ангеле Шаналек, филму "Шавови" Мирослава Терзића припале су две награде у званичном програму "Панорама", а Милану Марићу уручна је европска глумачка награда за младу наду европског филма.

Берлинале је био у знаку жена и награђених социјално ангажованих прича - од идентитета миграната, педофилије у цркви, егзистенцијалних драма, траума из прошлости до малолетничког криминала. Од 400 приказаних филмова, готово половину су снимиле редитељке.На челу жирија била је - Жулијет Бинош, а Шарлота Ремплинг је добила почасног "Златног медведа" за животно дело.

"Велика илузија у Берлину" као својеврстан водич кроз рецентну светску продукцију промовисану на овом фестивалу, доноси ексклузивне интервјуе са Џералдином Чаплин, Питером Сарсгардом, Удом Киром, Франсоа Озоном, Фатихом Акином, Ањешком Холанд, Робертом Савијаном.

Аутор емисије: Сандра Перовић

број коментара 0 Пошаљи коментар