Панта Драшкић – цена части

Радио-телевизија Србије у сарадњи са Министарством културе Републике Србије, у склoпу обележавања стогодишњице Великог рата, у низу пројеката, снимила је и играно-документарни филм "Панта Драшкић – цена части".

Овај филм који се бави животом и делом Панте Драшкића, првог ађутанта краља Александра Првог, своју премијеру имао је на затварању 50. јубиларних Нишких филмских сусрета 28. августа 2015. Након тога, филм је приказан и на фестивалу "LIFE" у Лесковцу одржаном у октобру ове године.

Играно-документарни филм о животу Панте М. Драшкића у режији Петра Ристовског, осветљава судбину овог необичног човека која је посебно актуелна у временима кад је и сам појам државности а камоли части, обесмишљен. Колико пута су се само у последњих неколико година променила имена улица, градских тргова, називи институција, а заборављали велики и значајни људи. Тешко је исправљати ствари ретроградно, заборав је постао манир сваке власти али бар ови, ретки покушаји као што је и овај филм, можда могу да помогну.

Панта М. Драшкић, био је пре свега војник Краљевине Србије а онда официр који је стекао тај чин због исказане храбрости у балканским ратовима. Управо то га је и препоручило за службу у двору према чему је имао отпор. Прихватио је ипак свој задатак часно јер на војнику је да служи. Носио је на својим рукама краља Александра приликом повлачења из Србије кроз албанске мочваре о чему је писао у својим мемоарима. Исти су послужили као основ писања сценарија овог филма, једном од наших најталентованијих драмских писаца данашњице, Владимиру Ђурђевићу. А додатну снагу филма, дали су и аутентични документарни материјали добијени од породице Драшкић - Пантине фотографије, одликовања, списи ... те отуд одлука да се овај играни филм, обогати и правим документарним материјалом.

У филму игају: Лазар Ристовски (старији Панта), Ђорђе Марковић (млади Панта), Иван Томић, Даница Ристовски, Игор Ђорђевић, Марко Јањић, Бојан Жировић, Владимир Јоцовић, Теодора Ристовски, Павле Јеринић, Данијел Корша, Небојша Ђорђевић, Милан Тубић, Матеја Поповић, Иван Заблаћански, Милан Вучковић и други.

Као црнорукац, Панта Драшкић бива након Солунског процеса 1917. премештен у другу службу, односно враћен својој војсци. Биће тешко рањен у биткама а део кости његове лобање Александар I Карађорђевић носиће са собом као амајлију све до своје смрти. Панта ће га надживети као што ће и преживети хапшење од стране комунистичких власти 1946. И преживеће и ту осуду јер част никад није имала цену-о томе говори овај филм.

Панта М. Дршкић био је деда покојног позоришног редитеља Љубомира Муција Драшкића.
Директор фотографије је Драгослав Бојковић, костимограф Сузана Глигоријевић, сценограф Мирослава Андрејевић, монтажер Мирјана Митровић, продуцент Ана Тодоров, организатор Милка Јовановић, уредник Наташа Дракулић.

број коментара 4 Пошаљи коментар
(среда, 25. нов 2015, 00:44) - Veljko Živković [нерегистровани]

Veljonius992

Улоге: Лазар Ристовски као Панта Драшкић (старији), Ђорђе Марковић као Панта Драшкић (млађи), Владимир Јоцовић као Регент Александар Карађорђевић, Даница Ристовски као Емилија Драшкић, Милан Вучковић као Владимир Туцовић, Марко Јањић као Петар Живковић, Небојша Ђорђевић као Потпуковник Јуришић, Данијел Корша као Маркиз Д, Азареј, Теодора Ристовски као Кнегиња Нарикшин, Павле Јеринић као Капетан Јанковић, Милан Тубић као Војник Козарски, Матеја Поповић као Наредник Милутин Ивковић, Бојан Жировић као Доктор, Иван Заблаћански као Први официр, Марко Рајић као Други официр, Игор Ђорђевић као Тужилац, Иван Томић као Судија, Младен Остојић као Глас чиновника Маге и Давор Крунић као Вођа екипе статиста.
Филм о Панти Драшкићу био је много одличан!

(уторак, 03. нов 2015, 22:37) - pixie [нерегистровани]

одлично

Одлично, и сценарио и режија и глумци, најзад нешто освежавајуће

(уторак, 03. нов 2015, 02:04) - Стеван [нерегистровани]

Браво!

Одлично урађен драмско - документарни специјал са врло инетересантним и поучним историјским чињеницама. Вечерашња прича о Панти Драшкићу, деди легендарном великану српске позоришне сцене Љубомиру - Муцију Драшкића, била је право освежење у овим тешким и мрачним данима, у којима се Србија и сада, као и ономад - налази. Још једном све честитке редакцији РТС! Хоћемо још оваквих емисија!

(понедељак, 02. нов 2015, 22:53) - Nikola [нерегистровани]

Panta Draskic

Odlicno uradjeno !