Сасвим природно

"Пријатељи у невољи"

Питате ли се икад зашто је човек, од свих животиња, баш са псом створио најближи контакт? Зашто су нам верни и одани пријатељи, зашто су често и више него други људи спремни да нам помогну?  

Доказано је да пас има исте мождане активности као и човек. Његове мождане ћелије, једнако као и наше реагују на спољне надражаје и зато се чак може закључити да пас осећа исто као и људи.

Зато што смо толико слични, пас је човеку већ вековима не само пријатељ већ и помагач. Пси нам често, чак и више и боље него други људи, могу испунити али и олакшати живот. Пас је почео сарадњу са човеком тако што га је чувао, помагао у лову, али се показало да њихова блискост може бити толико велика да пас може постати и водич слепог човека. Зоран Величковски је слеп али га и даље можете видети како са својим псом Реом шета градом или иде на пецање.

Ако смо већ утврдили да смо са псима пријатељи, онда се подразумева да се пријатељи не једнострано, већ обострано помажу. Осим што им дајемо храну и воду, човек за пса коме је помоћ потребна може да уради много више. Драган Димитријевић из Београда прави колица за псе инвалиде. Он и сам има пса Мицу која хода помоћу помагала које је Драган сам направио.

Пријатељство не значи одрицање од неког када смо му најпотребнији, већ помоћ и продужетак живота.

број коментара 4 Пошаљи коментар
(субота, 21. јун 2014, 21:14) - А обрнуто!? [нерегистровани]

Ово ми је улепшало вече:

"Pas
je covekov najbolji prijatelj."

(субота, 21. јун 2014, 20:49) - anonymous [нерегистровани]

Pas

Ovo je nesto najbolje sto sam videla i cula. Emisija je super - na evropskom nivou. Od kad sam videla 1. i to sasvim slucajno na youtube nisam spavala celu noc sve sam ih pogledala i sve su super. Samo tako nastavite. pozdrav

(понедељак, 31. мар 2014, 21:07) - anonymous [нерегистровани]

Pas ?!

Imam psa sa kojim se potpuno razumem. Ja razumem svaki njegov pokret i osecanje, a on uzvraca i reaguje na svaku moju komandu i razume moje osecanje gotovo bez greske.A nije rec o nekoj posebno inteligentnoj rasi vec o lovackom psu. Ali sam dugo vremena sa njim i uz njega. Pas je cudo prirode.... Dobra emisija, bravo Jovane

(недеља, 30. мар 2014, 14:06) - anonymous [нерегистровани]

Pas

je covekov najbolji prijatelj.