За краља и отаџбину

Играни филм "За краља и отаџбину" настао је 2014/15. године према сценарију и у режији Радоша Бајића, у копродуцентској сарадњи између Радио-телевизије Србије и Contrast studios-a из Београда.

Тема филма "За краља и отаџбину" је повратак из емиграције бившег каплара југословенске војске у отаџбини, Милисава Јањића, који се од 1941-1944. године борио против окупатора као припадник Равногорског покрета пуковника Драже Михаиловића, а у тумачењу прослављеног српског глумца Марка Николића.

Филм прати два тока, од којих је један савремени, који третира емотивни повратак из САД, обилазак Србије, Шумадије, Таре, родних Заовина и Равне Горе, док је други историјска ремининсценција на време и догађаје из 1941. године, на окупацију од стране Хитлерове Немачке, на губитак слободе и појаву ослободилачких покрета у Србији.

Упркос чињеници да су за потребе контрапунталног тока драмске приче коришћени материјали из ТВ серије "Равна гора", филм "За краља и отаџбину" је по свом редитељском, монтажном и продукцијском поступку потпуно ново, аутентично и самосвојно ауторско дело, са снажном хуманом и патриотском поруком. То је апотеоза патриотизму, слободи, оданости и љубави према сопственој земљи.

Филм је са великим успехом приказан на филмским фестивалима у земљи, као и у иностранству, у Сиднеју, Чикагу и Вашингтону...

"За краља и отаџбину" окупља веома велики број најзначајних српских аутора, коаутора, филмских уметника и глумаца. Посебно је важно истаћи да, после велике паузе у каријери, поред Ненада Окановића и барда нашег филма Марка Николића, главну женску улогу у филму "За краља и отаџбину" игра наша прослављена глумица Неда Арнерић.

Уз њих у филму игра преко стотину глумаца, од којих главне и велике улоге тумаче и Небојша Глоговац, Лазар Ристовски, Милорад Мандић Манда, Ненад Јездић, Недељко Бајић, Љиљана Стјепановић, Иван Вучковић, Петре Арсовски, Слободан Бода Нинковић, Бранислав Бане Томашевић, Милош Тимотијевић, Милош Ђорђевић, Ирфан Менсур, Олга Одановић, Јелена Мила, Игор Ђорђевић, као и дебитанти Ивана Аџић, Стојан Ђорђевић, Маша Лазаревић.

Директор фотографије је Предраг Јочић, монтажер Стеван Марић, сценограф Драган Мићановић, костим Весна Теодосић, маска Душица Вуксановић, директор филма Недељко Бајић, извршни продуцент Јелена Бајић-Јочић.

број коментара 12 Пошаљи коментар
(недеља, 03. апр 2016, 00:59) - Србољуб [нерегистровани]

Србољуб

Свака част Радоше све ми је слично причао мој деда како је некада стварно било,баш ми је драго да си снимио овај филм требало би још филмова да се направе на ову тему о Србству и нашем Србском јадном народу што је пропатио кроз прошли век.Треба да се направи филм у детаљима да наша деца знају ко им је непријатељ и да се имена република, непријатељског народа детаљно нагласи и чешће понавља да деца не забораве..моје мишљење је да неби било лоше да се сними филм Јасеновац али детаљно да се све прикаже како је било а не само површински ...поздрав

(субота, 23. јан 2016, 09:41) - anonymous [нерегистровани]

Za kralja i otadzbinu

Oce biti repriza

(недеља, 17. јан 2016, 00:53) - Srle [нерегистровани]

Film

Slazem se sa Jasnom- zove se Ivana Adzic, vidi gore u tekstu! Bas je lepa! Jel glumila jos negde- u nekoj seriji, filmu?

(петак, 15. јан 2016, 12:03) - павловић [нерегистровани]

похвала

Хвала вам на приказивању истине о Равногорском покрету, о нашим "губитницима". Њихова трагика је неизмерна, баш колика је била и њихова љубав према Србији. Историја је чудесна, а године нуде другачије перспективе: хвала вам што је филм успео да покаже ко су били прави победници. Радоше Бајићу, заслужили сте да, уз Дражино, стоји и ваше име - у оној Његошевој - "Благо оном ко довијека живи, имао се рашта и родити!"

(четвртак, 14. јан 2016, 23:36) - Jasna [нерегистровани]

Film

Zasto film nije vise prikazivao sadasnjost? Bolje bi bilo da je film nosila " Nedina unuka" i da se kroz odnos ostareli Janjic - "nedina unuka" sto-sta razjasnilo. Bolje da se Bajic toga drzao! Kako se zove ova glumica "Nedina unuka"?

(четвртак, 14. јан 2016, 23:20) - anonymous [нерегистровани]

Potpuno si upravu!

Da, potpisujem sve sto si napisao. Rados je pravi majstor i rezije i scene i sveg ostalog (i manipulacije, nazalost!) i kad ne bih znao istorijska fakta, dao bih cistu desetku ovom filmu!

(четвртак, 14. јан 2016, 22:26) - Dragan [нерегистровани]

Molba

Postovani, hoce li biti repriza filma za kralja i otadzbinu.

(четвртак, 14. јан 2016, 18:19) - anonymous Moma Dr Alatnicarskih nauka [нерегистровани]

Film je dobar,ali

Ovaj film,kao film, u tehnickom,dramskom i glumackom smislu je odlican,ali u istorijskom smislu sadrzi obmanu o borbi cetnika protiv okupatora,od 1941-1944godine i mislim da je, strucno odlican, gospodin Rados Bajic zloupotrebio rezultate svog zavidnog rada na dosadasnjim TV serijama.Vrlo sam radoznao, zbog cega i sta ga je privuklo,takvom delu.Pored toga, ovo je definitivan razlaz drzave sa istinskom borbom i istinskima borcima protiv fasizma.Film treba prikazivati,ali ga ne treba reglamirati na los nacin.

(четвртак, 14. јан 2016, 17:54) - anonymous [нерегистровани]

re : general a ne pukovnik

sve jedno sta je bio, zna se ko je on bio. Bez obzira sto Rados Bajic ima cilj da na neki nacin pomiri partizane i cetnike, ja licno mislim da bi ta tema trebala jednom zauvek da se ostavo po strani jer danas nama ne trebaju ni partizani ni cetnici nego radnici. Mislim da imamo vaznije teme od tih i da istorija ne bi trebala da se stalno menja. 

(четвртак, 14. јан 2016, 12:00) - Slavko [нерегистровани]

Partizanska eskadrila

i mlaćenje prazne slame.
Pstoji li osim partizana i četnika neko ko je bio zdrav.