Око економије: Све нијансе сиве

Шок терапија швајцарског франка

Скок швајцарског франка дигао је на ноге све оне који су се задужили у тој валути, како у Србији, тако и у региону. Након шока који, прерачунат у проценте, значи кредите скупље за петину, поставља се питање које опције ће имају дужници, да ли постоји начин за системку помоћ државе и централне банке и докле ће швајцарац да расте? На та питања одговора декан Београдске банкарске академије Хасан Ханић.

Друга тема у емсији биће - сива економија. Није вест да нам сива економија годишње "прогута" неколико дестина, ако не и стотина школа, болница, вртића... Према неким рачуницама због шверца резаног дувана и нафтних деривата губи се онолико колико се уштедело смањењем плата и пензија - до 400 милиона евра. Иако има помака када је реч борби против сиве економије и даље је то један од проблема који мучи привреду, ону која послује легално, али и државу, јер сваки динар је добродошао у касу која се бори са мањком.

Хоће ли формирање владиног тела за сузбијање сиве економије нешто суштински да промени на терену, хоће ли се појачати инспекција и како ће се координирати, шта привреда предлаже Влади и колико против сиве економије могу да се боре сами грађани, теме су Ока економије.

О томе, Весна Дамјанић разговара са председницом Координационог тела за сузбијање сиве економије Кори Удовички, извршном директорком Националне алијансе за локални економски развој Виолетом Јовановић и Амалијом Павић из Америчке привредне коморе.

број коментара 0 Пошаљи коментар
Око Око

Аутор:
Горислав Папић, Весна Дамјанић, Јелена Обућина, Драгана Игњић

Сваког радног дана у 18:25 - најактуелније политичке, спољнополитичке, економске и друштвене теме. Најзанимљивије приче о култури, најатрактивније репортаже. [ детаљније ]