Čitaj mi!

Predsednici Srbije i Azerbejdžana, Vučić i Alijev: Veže nas prijateljstvo i strateško partnerstvo

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić primio je u zvaničnu posetu predsednika Azerbejdžana Ilhama Alijeva, sa kojima je razgovarao o svim važnim temama, među kojima su saradnja u oblasti energetike i produbljivanje partnerstva. Potpisano sedam bilateralnih dokumenata. Azerbejdžan je pouzdan partner Srbije, a dve zemlje nepokolebljivo čuvaju teritorijalni integritet i podržavaju se u međunarodnim organizacijama, rekao je Vučić. Uzajamna podrška teritorijalnom integritetu i suverenitetu jasna i neće se menjati ni ubuduće, istakao je Alijev poručivši: "Naše prijateljstvo će biti večno."

Vučić ispratio Alijeva

Predsednik Aleksandar Vučić ispratio je predsednika Azerbejdžana Ilhama Alijeva, koji je boravio u zvaničnoj poseti Srbiji, i tom prilikom poručio da je uveren da će "neraskidivo i iskreno partnerstvo nastaviti da jača" na dobrobit dve zemlje.

Vučić je naglasio i da je "Srbija uvek ponosna na svoje prijatelje" .

"I kada ih dočekuje i kada ih ispraća, Srbija je uvek ponosna na svoje prijatelje. Dok želim srećan put predsedniku Alijevu ostajem uveren sam da će naše neraskidivo i iskreno partnerstvo nastaviti da jača na dobrobit Srbije i Azerbejdžana!", napisao je Vučić na Instagram profilu buduchnostsrbijeav.

Opširnije Kraće

Vučić: Alijev obećao da će ponovo posetiti Srbiju

Predsednik Aleksandar Vučić priredio je svečani ručak u čast predsednika Azerbejdžana Ilhama Alijeva, koji boravi u zvaničnoj poseti Srbiji.

Vučić je saopštio da je od predsednika Alijeva dobio obećanje da će ponovo posetiti Srbiju.

"Nazdravili smo prijateljstvu, strateškom partnerstvu i zajedničkoj viziji budućnosti naših zemalja. Dobio sam obećanje od predsednika Alijeva da će ponovo posetiti Srbiju i time još jednom učiniti veliku čast našoj zemlji" napisao je Vučić na instagram profilu buduchnostsrbijeav.

Opširnije Kraće

Brnabićeva i Alijevim: Izuzetno važno formiranje međudržavne radne grupe za energetiku

Premijerka Ana Brnabić i predsednik Azerbejdžana Ilham Alijev razgovaraali su o razvoju bilateralnih odnosa, unapređenju praktične saradnje u više oblasti, a posebno poljoprivrede, energetike, infrastrukture, transporta.

Brnabićeva je zahvalila sagovorniku na podršci koju njegova zemlja pruža teritorijalnom integritetu Srbije, kao i saradnji u okviru Pokreta nesvrstanih.

Govoreći o proširenju robne razmene, ukazala je da je potrebno uložiti dodatne napore kako bi se ona povećala, s obzirom na to da postoje značajno veći potencijali od onih koji se trenutno koriste.

U tom smislu Brnabićeva je rekla da je u 2021. godini ostvaren rekordan obim robne razmene u proteklih deset godina.

Brnabićeva i Alijev saglasili su se da je jedan od najvećih izazova današnjice sigurno snabdevanje energentima i da je zato od izuzetne važnosti formiranje međudržavne radne grupe za energetiku koja će se baviti konkretnim aranžmanima o snabdevanju Srbije azerbejdžanskim energentima.

Alijev je naglasio da je zadovoljan potpisivanjem niza sporazuma o saradnji u više oblasti između Azerbejdžana i Srbije koji će značajno unaprediti bilateralne odnose.

Ukazao je na to da Azerbejdžan ostaje čvrsto na stanovištu da su nedopustivi dupli standardi u međunarodnim odnosima kada je reč o teritorijalnom integritetu bilo koje države.

Sagovornici su razmenili mišljenja i o aktuelnoj međunarodnoj situaciji i načinima da se trenutni problemi prevaziđu.

Sastanku u Palati "Srbija" prisustvovali su i prvi potpredsednik vlade i ministar spoljnih poslova Ivaca Dačić, te ministri Dubravka Đedović, Nikola Selaković, Darija Kisić, Goran Vesić, Jelena Tanasković i Bratislav Gašić.

Foto: Tanjug/Vlada Srbije/Slobodan Miljević
Opširnije Kraće

Obraćanje Aleksandra Vučića i Ilhama Alijeva

Đedović: Gas iz Azerbejdžana za veću energetsku bezbednost Srbije

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović razgovarala je sa ministrom energetike Azerbejdžana Parvizom Šahbazovim o intenziviranju bilateralne saradnje u oblasti energetike, saopštilo je Ministarstvo.

Naglasila je da je Srbija otvorena za sve mogućnosti diversifikacije izvora i pravaca snabdevanja prirodnim gasom i dodala da će intenzivna saradnja sa Azerbejdžanom doprineti većoj energetskoj bezbednosti naše zemlje.

"Kada bude završen gasni interkonektor Srbija–Bugarska, dobićemo mogućnost da se preko interkonekcije Bugarska–Grčka povežemo na Južni gasni koridor. Time ćemo dobiti potpuno novi rutu snabdevanja, a veza sa Južnim gasnim koridorom će Srbiji omogućiti snabdevanje prirodnim gasom sa gasnog polja Šah Deniz u Azerbejdžanu", rekla je ministarka.

Dodala je da će to Srbiju načiniti još značajnijom tranzitnom rutom i dodatno povećati energetsku stabilnost i bezbednost naše zemlje, regiona i ostatka Evrope.

Ukazala je da će uvoz električne energije iz Azerbejdžana pod povoljnim uslovima doprineti stabilnosti snabdevanja građana i privrede u zimskim mesecima.

Sagovornici su razgovarali o potrebnim količinama električne energije, prenosnim kapacitetima i tehničkim mogućnostima isporuke.

Takođe, razgovarali su o narednim koracima saradnje definisane Sporazumom vlada Srbije i Azerbejdžana o saradnji u oblasti energetike i rudarstva, koji je potpisan 1. juna ove godine u Bakuu.

Foto: Ministarstvo rudarstva i energetike
Opširnije Kraće

Dačić: Odnosi Srbije i Azerbejdžana prijateljski i partnerski

Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić sastao se sa šefom diplomatije Azerbejdžana Džejhunom Bajramovom, koji u Beogradu boravi u okviru posete zvanične delegacije sa predsednikom Azerbejdžana Ilhamom Alijevom na čelu.

Dva ministra razmenila su mišljenje o mogućnostima daljeg razvoja bilateralne saradnje i izrazila nadu da će današnji sastanci predsednika i vlada dve države dati dodatne smernice i orijentire za dalje zajedničke aktivnosti i projekte, saopšteno je iz MSP.

Dačić je odnose dve zemlje ocenio kao prijateljske i partnerske, te izrazio nadu da će se nastaviti visok nivo kontakata, ali i praktične saradnje u oblastima od zajedničkog interesa.

U kontekstu zajednički izražene želje za daljim intenziviranjem političkog dijaloga na najvišem i visokom nivou, ministar Dačić je iskoristio priliku da pozove azerbejdžanskog kolegu u posebnu zvaničnu posetu Srbiji, ali i izrazio spremnost da poseti Baku.

Razmotrena su i pitanja iz domena politike i ekonomije, regionalna situacija na Balkanu i Kavkazu, kao i aktuelna međunarodna pitanja.

Sagovornici su se složili u oceni da ima još dosta prostora za unapređenje bilateralne saradnje, posebno u oblasti ekonomije i energetike.

Foto: Ministarstvo spoljnih poslova
Opširnije Kraće

Alijev sa premijerkom

Nakon obraćanja sa predsednikom Vučićem, Alijev se sastao sa premijerkom Srbije Anom Brnabić.

Alijev: Potpisana dokumenta pravni osnov za odnose dve zemlje

Predsednik Azerbejdžana Ilham Alijev poručio je da su Srbija i Azerbejdžan strateški partneri koji sarađuju u brojnim oblastima, ali i prijatelji, te da se Beograd i Baku podržavaju međusobno kada je u pitanju teritorijalni integritet i suverenitet zemalja, i uvek su se podržavali u međunarodnoj areni.

Ukazao je da potpisana dokumenta o saradnji predstavljaju pravni osnov za dalji razvoj odnosa.

"Mi jesmo strateški partneri u pravom smislu te reči s obzirom na to da uspešno sarađujemo u brojnim oblastima i postoje strateški ciljevi te naše saradnje", rekao je Alijev.

Dodao je da je sa predsednikom Vučićem razgovarao o brojnim temama.

"Razgovarali smo o bilateralnim pitanjima, regionalnim pitanjima i pitanjima koja su na međunarodnoj agendi. Kao što je moj prijatelj Aleksandar spomenuo, mi smo razgovarali o energetici i nastavićemo te razgovore o prirodnom gasu, struji i zaista postoje nove mogućnosti i prilike za saradnju", rekao je predsednik Azerbejdžana.

Ukazao je da Azerbejdžan ima bogate gasne resurse, koji, kako kaže, igraju važnu ulogu u energetskoj bezbednosti mnogih zemalja.

"A naša uloga će da raste, a mi ćemo da sarađujemo sa prijateljskim zemljama na prvom mestu, ne samo kad je reč o energetici već i u ostalim oblastima", naveo je Alijev. 

Ukazao je da su se Srbija i Azerbejdžan uvek međusobno podržavali u međunarodnoj areni.

"Kao što je i predsednik Vučić pomenuo teritorijalni integritet i suverenitet naših zemalja su uvek uzajamno podržavani i taj stav je jasan i on se neće menjati ni ubuduće", rekao je predsednik Azerbejdžana.

Ukazao je da je danas napravljena agenda za godine koje predstoje i dodao da će biti više susreta između njega i predsednika Srbije.

"Danas smo prepoznali i napravili agendu za godine koje predstoje i predsednik je rekao da će biti fokusiran na nju i na primenu tema koje smo stavili na tu agendu. Takođe ćemo ubrzati ta pitanja i u tom smislu moramo češće da se srećemo", rekao je Alijev.

Preneo je da je pozvao predsednika Srbije u posetu Azerbejdžanu, te da bi mogao do kraja godine da poseti Baku, kao i da bi sam mogao ponovo da poseti Srbiju. 

"Ja sam pozvao svog dragog prijatelja gospodina Vučića u Azerbejdžan, tako da do kraja godine, on će da nas poseti u Baku i naravno ja ću doći u još jednu posetu Srbiji. Imaćemo više poseta nalik ovoj i naše prijateljstvo će zaista biti večno", poručio je predsednik Azerbejdžana.

Vučić: Podižemo saradnju na novi nivo, Azerbejdžan pouzdan partner

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je sa azerbejdžanskim kolegom razgovarao o svim važnim pitanjima, među kojima je i saradnja u oblasti energetike, ističući da se današnjim sporazumima saradnja dve zemlje podiže na novi nivo.

"Razgovarali smo o svim važnim stvarima, kako da sarađujemo u oblasti energetike, jer je Azerbejdžan velesila u proizvodnji i izvozu gasa", rekao je Vučić.

Naveo je da će za sedam do 10 godina Azerbejdžan izvoziti više od 35 milijardi kubnih metara, a da je danas izvoz 22 milijarde kubnih metara gasa, od čega polovina ide u evropske zemlje.

Predsednik je dodao da se radi na uspostavljanju interkonektora između Srbije i Bugarske, kako bi mogla da se obezbedi značajna količina gasa iz Bakua.

"Razgovarali smo i o transmisiji električne energije, a razgovaraćemo sa evropskim partnerima da se priključimo, jer se radi o podvodnom kablu ispod Crnog mora, kojim bismo obezbedili energetsku bezbednost", rekao je Vučić dodajući da će se s tim u vezi razgovarati sa Rumunijom ili Mađarskom.

Naveo je da će nam u narednom periodu biti neophodna veća energetska bezbednost, da rastu potrebe privrede ali i domaćinstava, te da je posebno zahvalan Alijevu što to razume.

Vučić je rekao da su danas potpisani važni sporazumi i dodao da će u narednih 20 dana, sa nekoliko ministara, otići u nezvaničnu, ali radnu posetu Bakuu.

"Da razgovaramo o nekoliko strahovito važnih tema za nas... Da strateško partnerstvo produbimo i veoma konkretnim sporazumima", rekao je Vučić.

Poručio je da dve zemlje imaju mnogo toga zajedničkog, pre svega da nepokolebljivo čuvaju teritorijalni integritet i da jedna drugu pomažu u međunarodnim institucijama i organizacijama, poštujući povelju UN i međunarodno javnopravne norme zasnovane na poretku UN.

"Plašim se da je danas, i o tome sam mnogo naučio od Alijeva, malo toga od međunarodnog prava ostalo, osim što se nekoliko desetina zemalja drži tog javnopravnog poretka, zato što smatramo da je to jedina mogućnost i opcija za našu budućnost", rekao je Vučić.

Vučić je naglasio da je Srbija pokazala da je pouzdan partner Azerbejdžanu, ali da su i Azerbejdžan, ali i sam predsednik Alijev, apsolutno pouzdani partneri.

"Mi moramo zbog svih protokolarnih stvari da potpisujemo, ali za nas je njegova reč dovoljna", rekao je Vučić.

Dodao je da su azerbejdžanski partneri bili iznenađeni kada je Srbija godinu dana pre roka platila za radove na deonici Ljig–Preljina, koju je bez dana kašnjenja gradila azerbejdžanska kompanija.

Naveo je da je sa azerbejdžanskim kolegom razgovarao i o drugim važnim pitanjima, o nestašici đubriva, podizanju petrohemijskih kombinata, vojnotehničkoj saradnji, unapređenju saradnje u međunarodnoj areni...

Vučić je rekao da je još mnogo više pred dve zemlje i da će moći zajedno da urade mnogo u interesu i korist oba naroda. Naveo je da se raduje predstojećim susretima u Azerbejdžanu, kao i skorom, ponovnom susretu u Beogradu.

Tekst zajedničke izjave Vučića i Alijeva

Predsednici Srbije i Azerbejdžana potpisali su zajedničku izjavu kojom su potvrdili zajedničke interese za produbljivanje strateškog partnerstva između dve zemlje.

Ovde možete pročitati tekst zajedničke izjave Aleksandra Vučića i Ilhama Alijeva

Potpisivanje bilateralnih sporazuma

U Palati "Srbija" je u toku ceremonija potpisivanja sedam bilateralnih dokumenata Srbije i Azerbejdžana.

Vučić i Alijev potpisali su zajedničke izjave, kao i Memorandum o osnivanju Saveta za strateško partnerstvo dve zemlje.

Među sporazumima koje su potpisali resorni ministri dve zemlje su: sporazum dve vlade o readmisiji, administrativni ugovor za sprovođenje sporazuma između dve valade o socijalnoj sigurnosti, memorandum o razumevanju između Razvojne agencije Srbije i Agencije za razvoj malih i srednjih preduzeća, kao i memorandum o razumevanju između Agencije za promociju izvoza i investicija Azerbejdžana i Privredne komore Srbije.

Potpisan je i Memorandum o razumevanju između Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije i Ministarstva digitalnog razvoja i saobraćaja Azerbejdžana o priznavanju ovlašćenja u skladu sa propisom 1/10 Međunarodne konvencije o standardima za obuku, izdavanje i uverenje i vršenje brodske straže pomoraca iz 1978. godine sa izmenama i dopunama.

U toku sastanak delegacija Srbije i Azerbejdžana

Plenarni razgovori delegacija Srbije i Azerbejdžana počeli su u Palati "Srbija" oko 11.15.

Delegaciju Srbije čine ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, ministar finansija Siniša Mali, ministar unutrašnjih poslova Bratislav Gašić, ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić, ministarka poljoprivrede Jelena Tanasković, ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović i ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nikola Selaković. 

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Tet-a-tet razgovor Vučića i Alijeva

Nakon svečanog dočeka, usledio je tet-a-tet sastanak predsednika Aleksandra Vučića i Ilhama Alijeva, posle čega će biti održani plenarni sastanak delegacija Srbije i Azerbejdžana i ceremonija potpisivanja bilateralnih dokumenata.
Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Svečani doček u Palati "Srbija"

Uz postrojenu gardu Vojske Srbije, na crvenom tepihu ispred Palate "Srbija" priređen je svečani doček za azerbejdžanskog predsednika Ilhama Alijeva. Na dočeku koji je priredio predsednik Srbije Aleksandar Vučić ispaljeni su počasni plotuni i intonirane himne dve zemlje.

Posle toga su državnici pozdravili predstavnike delagacija Srbije i Azerbejdžana.

Alijeva su pored Vučića dočekali i članovi Vlade.

Alijev stigao u Beograd

Predsednik Azerbejdžana Ilham Alijev doputovao je zvaničnu posetu Srbiji, a na aerodromu "Nikola Tesla" dočekao ga je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Alijev je u Beograd sleteo oko 10 sati, a na beogradskom aerodromu je dočekan uz crveni tepih i postrojenu gardu Vojske Srbije.

Predsednika Azerbejdžana je na aerodromu, pored Vučića, dočekao i ambasador Azerbejdžana u Srbiji Kamil Hasijev.

Foto: Tanjug/Miloš Milivojević

Azerbejdžanski predsednik Ilham Alijev boravi u zvaničnoj poseti Srbiji, tokom koje se očekuje dodatno produbljivanje saradnje Srbije i Azerbejdžana.

Alijeva je na aerodromu "Nikola Tesla" u Beogradu dočekao predsednik Srbije, uz crveni tepih i postrojenu gardu Vojske Srbije.

Ceremonija svečanog dočeka azerbejdžanskog predsednika održana je ispred Palate "Srbija", nakon čega je usledio tet-a-tet sastanak dvojice predsednika.

Usledio je plenarni sastanak delegacija Srbije i Azerbejdžana.

Posle podneva je održana ceremonija potpisivanja sedam bilateralnih dokumenata, nakon čega su se predsednici dve zemlje obratili medijima.

Uoči posete predsednika Alijeva, u Beogradu je ove sedmice održan poslovni forum Srbija–Azerbejdžan na kojem je istaknutno da su ekonomski i politički odnosi dve zemlje u stalnom usponu i da će poseta predsednika Azerbejdžana te odnose dodatno produbiti i otvoriti novu stranicu u saradnji.

Na forumu je učestvovalo 20 srpskih i 11 kompanija iz Azerbejdžana, a kako je rečeno, vrednost ukupne trgovinske razmene dve zemlje ove godine dostigla je rekordnih 48 miliona evra.

Bilateralni odnosi Srbije i Azerbejdžana uspešno se razvijaju u dužem periodu, a krajem godine biće obeleženo 25 godina diplomatskih odnosa dve zemlje.