Читај ми!

Kako evroposlanici ocenjuju novu rundu međustranačkog dijaloga

Drugog dana dana posete Beogradu, evroposlanici su razgovarali sa delom opozicije, predsednikom Srbije, premijerkom i predsednikom Skupštine Srbije. Sastali su se i sa članovima Privremenog nadzornog tela za praćenje medija. Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimir Bilčik kaže da će u subotu detaljnije govoriti o razgovorima, a da je danas bila dobra atmosfera na sastancima sa predstavnicima dela vanparlamentarne opozicije.

Evroparlamentarci još jednom za istim stolom sa vanparlamentarnom opozicijom. U razgovorima na nedavno održan referendum osvrće se lider Nove stranke. Kaže, bio je pokazna vežba za nedostatke u izbornom procesu kao i šta može da se unapredi.

Aris Movsesijan iz Nove stranke kaže da je na evroplamantarcima velika odgovornost da se kroz dijalog Beograda i Prištine obezbedi da Srbi sa KiM ostvare svoje biračko pravo, podsećajući da to nisu imali priliku da učine na referendumu.

Pre četiri meseca deo opozicije napusto je međustranački dijalog. Među njima i stranka Vuka Jeremića. Na današnji poziv su se odazvali. Za njih, ništa više od informativnog sastanka. Bez detalja o samim izborima.

Do promene okolnosti može doći tek nakon 3. aprila. Važno je održavati kontakt, biti u pristojnim odnosima ne izbegavati jedne druge, smatra Lider Narodne stranke Vuk Jeremić.

Potpisano u septembru u 16 tačaka, između ostalog, podrazmeva i formiranje Privremenog nadzornog tela za praćenje medija. Koliko je urađeno za dva meseca, ali i kojom dinamikom će raditi do izbora kao i tokom njih evroparlamentarce upoznali su članovi tog tela.

Kopredsedavajući Privremenog nadzornog tela za praćenje medija Rade Veljanovski ocenjuje da je u tom telu upostavljena dobra koordinacija, iako, kako navodi, bilo razlištih stavova budući da je polovina članova predložila opozicija, a drugu polovinu REM.

Predsedavajuća Privremenog nadzornog tela za praćenje medija Olivera Zekić naglašava da ni na jednoj sednici nije bilo preglašavanja. Mi preporučimo nešto, na medijima je da li će to da usvoje ili neće. Do sada su pomaci minimalni, ali nemamo čarobni štapić da sredimo medijsku scenu, dodaje Zekićeva.

Evroposlanici i na Andrićevom vencu. Sagovornici saglasni da je nedavno održan referendum i promene Ustava u oblasti pravosuđa važan korak u evrointegracijama Srbije.

U saopštenju se navodi da su posrednici sa predstavnicima opozicije ocenili kao konstruktivan i upoznali predsednika Aleksandra Vučića sa pojedinim sugestijama u vezi sa izbornim procesom.

Vučić je, navodi se, istakao da je od početka pokazao spremnost i volju da sasluša sve argumentovane predloge i da je mnogo toga već urađeno u cilju unapređenja izbornih uslova, kako bi se na adekvatan način došlo do atmosfere poverenja i odogovornosti svih učesnika.

Vučić je ukazao na opstrukcije kojima vlasti u Prištini, suprotno svim demokratskim standardima i evropskim vrednostima, pokušavaju da liše Srbe sa Kosova i Metohije da ostvare svoje biračko pravo na aprilskim izborima.

Posrednici Evropskog parlamenta istakli su važnost slobodnog, fer i transparentnog izbornog procesa. 

Konstruktivno i konkretno – tako ovu rundu međustranačkog dijaloga vide poslanici iz Brisela, pošto su se i drugog dana sastali sa predsednikom parlamenta.

Napominju, potrebna je dalja, reforma kako bi se konsolidovala demokratija u Srbiji.

Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić smatra da je međustranački dijalog je bio važno iskustvo za sve učesnike, te da je pokazao da smo u stanju da radimo preko stranačkih linija na postizanju napretka u opštem interesu srpske demokratije.

Rezultate i detalje trodnevnih sastanaka saopštiće sutra na konferenciji za novinare.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво