Читај ми!

Шта је део опозиције затражио на састанку са европарламентарцима

Део опозиције која се састала са европарламентарцима затражио је од посредника да помогну да Срби на КиМ могу да остваре своје бирачко право, а сматрају и да уместо локалних изборних комисија приговоре и одлуке о поништавању избора на појединим местима због неправилности треба да доноси Републичка изборна комисија.

На састанку са европосланицима Тањом Фајон, Кнутом Флекенштајном, Едуардом Куканом и Владимиром Билчиком били су Нова странка, Грађански демократски форум и Социјалдемократска странка.

Изменама Закона о избору народних посланика, о којем посланици ускоро треба да расправљају, предвиђено је да одлуке о приговорима, како је рекао функционер СДС-а Константин Самофалов, доносе локалне комисије, а они су, каже, предложили да се то врати РИК-у.

"Замислите постизборни хаос где једна локална комисија у којој немате правника одлучује на један начин у Суботици, а потпуно другачије на пример у Сурдулици или Нишу. Тражимо да уместо тога да се то врати РИК-у као што је било до сада. РИК је довољно оснажен има 46 правника и пуну подршку стручне службе Скупштине", рекао је Самофалов новинарима.

Указао је и да је апсурдно да се скупља 10.000 потписа за председничку кандидатуру, а поново још 10.000 потписа за парламентарну листу.

Председник Нове странке Арис Мовсесијан је рекао да су они известили европосланике шта су биле аномалије референдума и како би све то могло да се исправи у бирачком процесу.

"На њима је велика одговорност да се обезбеди да Срби на Косову могу да остваре своје бирачко право. То нису имали прилику на референдуму", рекао је Мовсесијан.

Што се тиче саме технике избора, она се значајно мења новим законима, рекао је Мовсесијан, наводећи да је опозиција указала на могуће проблеме који ће бити у том процесу.

"Дали смо решења за неке од тих проблема. Мислим да су прихватили и да ће до краја дана испреговарати са влашћу да се колико-толико омогући да овај процес буде колико-толико нормалан", рекао је Мовсесијан.

Функционер ГДФ-а Раде Вељановски, који је и члан Привременог надзорног тела за праћење медија, рекао је новинарима да је европосланике замолио да упуте апел медијима да позивају све политичке странке у своје програме, а исто тако и политичарима да се одазивају.

Покрет слободних грађана и Демократска странка, који су напустили међустраначки дијалог у септембру заједно са Странком слободе и правде, данас су се одазвали на позив европарламентараца.

На састанак у седиште Делегације ЕУ дошли су представник ПСГ-а Натан Албахари, као и потпредседник Демократске странке Миодраг Гавриловић.

Албахари је на питање новинара да објасни долазак на састанак будући да је њихова групација напустила разговоре у септембру, рекао да они јесу напустили разговоре и да нису потписали коначни споразум, али да су их из ЕП звали да чују шта мисле о имплементацији договора.

"Ми смо их обавестили да, иако неке ствари на техничком нивоу, јесу урађене, оно што је кључно, у сфери медија, поготово што се тиче РТС-а није урађено довољно", рекао је Албахари.

На питање због чега онда нису одредили члана који би био у Привременом надзорном телу за праћење медија, Албахари је рекао да је то договор у оквиру коалиције ДС–ССП–ПСГ.

"Договорили смо се да нећемо да узмемо учешће у тим телима зато што мислимо да споразум није урадио довољно да побољша изборне услове у Србији", рекао је Албахари.

Гавриловић из ДС-а тврди да су европарламентарци разочарани, јер неке договорене ствари са властима и опозицијом нису имплементиране до сада.

"Ми смо на то указивали у октобру и септембру и због тога смо и напустили преговоре. Оно што је важно за нас јесте да се налазимо у једном процесу где људи пажљивије гледају какав ће бити дијалог, ако уопште буде било дијалога између људи који учествују у изборном процесу", рекао је Гавриловић.

Са европосланицима је разговарао и лидер Народне странке Вук Јеремић. Он је новинарима рекао да је то био састанак информативног карактера, наводећи да његова странка одржава међународне контакте нарочито са представницима ЕУ и Европског парламента.

Јеремић је рекао да је то изузетно важан контакт како за Народну странку тако за Србију, али како је навео, данас није било битних разговора о самом изборном процесу са европарламентарцима.

На питање о чему су онда разговарали, Јеремић је одговорио да су разменили информације о томе шта се догодило у односу на њихов претходни долазак, те да је било речи о укупним околностима у земљи, наводећи да европарламентарци нису адреса на којој би се решавали озбиљнији проблеми у вези са изборним условима.

среда, 01. мај 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво