Читај ми!

Вучић са посредницима ЕП у међустраначком дијалогу

Председник Србије Александар Вучић састао се са посредницима Европског парламента у међустраначком дијалогу посланицима Тањом Фајон, Владимиром Билчиком и бившим посланицима Кнутом Флекенштајном и Едуардом Куканом.

Александар Вучић је са европарламентарцима разговарао о предлозима и сугестијама у вези са процесима који се односе на предстојеће изборе у Србији, као и о потешкоћама са којима се суочавају Срби са Косова и Метохије у остваривању гласачких права, наводи се у саопштењу Службе за сарадњу са медијима председника Републике.

Посредници Европског парламента су се осврнули на резултат недавно одржаног референдума и поздравили завршетак овог важног корака у реформи Устава с циљем јачања независности правосуђа, у складу са стратешким избором Србије за приступање Европској унији, додаје се у саопштењу.

Рад на независности правосуђа мора да се настави, каже се у саопштењу.

Додаје се да независност правосуђа остаје један од најјачих стубова сваке модерне демократије.

Посредници су разговор са представницима опозиције оценили као конструктиван и упознали председника са појединим сугестијама у вези са изборним процесом, али и са предложеним изменама Закона о избору народних посланика, као и о текућем раду Привременог надзорног тела за праћење медија.

Председник је истакао да је од почетка показао спремност и вољу да саслуша све аргументоване предлоге и да је много тога већ урађено у циљу унапређења изборних услова, како би се на адекватан начин дошло до атмосфере поверења и одговорности свих учесника у најозбиљнијем демократском процесу у држави какви су избори, наводи се у саопштењу.

У тим смислу, истиче се, председник је посебно истакао бројне и константне опструкције којима власти у Приштини, супротно свим демократским стандардима и европским вредностима, покушавају да лише Србе са Косова и Метохије да остваре своје бирачко право на априлским изборима.

Посредници Европског парламента истакли су важност слободног, фер и транспарентног изборног процеса. Они ће наставити да дају пун допринос у оквирима својих компетенција и експертизе у циљу општег унапређења предизборне атмосфере у Србији, уз настојање да се благовремено дође до конкретних резултата, закључује се у саопштењу. 

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво