Читај ми!

Vučić u Tirani sa Ramom i Zaevom o agendi "Otvorenog Balkana" za 2022.

Predsednik Srbije i premijeri Albanije i Severne Makedonije, Aleksandar Vučić, Edi Rama i Zoran Zaev, dogovaraju se o strateškom planu za 2022. godinu u okviru Incijative "Otvoreni Balkan".

Na samom početku susreta trojice političara, Edi Rama priredio je svečanu večeru za Aleksandra Vučića i Zorana Zaeva, koja je bila uvertira za zvanične sastanke posle kojih bi trebalo da bude potpisano šest sporazuma – o slobodnom kretanju ljudi, slobodan pristup tržištu rada, slobodnom transportu robe zbog usklađivanja fitosanitarnih i veterinarskih propisa, kao i saradnju svih resornih ministarstava na tim poljima.

Sve se to čini kako bi u 2022. godini počele da funkcionišu zajedničke radne dozvole za sve tri države, a da 2023. praktično granice budu ukinute.

Pored Vučića, Rame i Zaeva, sutrašnjim sastancima prisustvovaće ministri i privrednici tri zemlje, a kao posmatrači tu će, između ostalih, biti predstavnik Atlantskog saveta i direktor Fonda za otvoreno društvo Aleks Soros.

Preko video-veze sastanku će se uključiti evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji.

Uoči dolaska predsednika Aleksandra Vučića u Albaniju pristalice nekadašnjeg premijera i predsednika Saljija Beriše na dva sata su blokirale jednu od centralnih ulica u Tirani kako bi iskazale protivljenje njegovoj poseti, ali i inicijativi "Otvoreni Balkan".

Beriša je okupljenima poručio da je "Otvoreni Balakan radi protiv albanskih interesa, kao i da ta inicijativa služi da bi Vučić i Rama podelili KiM".

Protesti imaju i unutarstranački karakter budući da Beriša predvodi frakciju Demokratske stranke koja se protivi saradnji u okviru regionalne inicijative, za razliku od predsednika partije Ljuljzima Baše, koji je podržava.

Demonstracije su protekle mirno, osim pokušaja paljenja srpske zastave, kao i skidanja druge zastave s druge strane ulice. 

Reagujući na proteste u centru Tirane zbog posete predsednika Aleksandra Vučića, direktor Kancelarije za KiM Petar Petković rekao je da su taj događaj režirali političari iz Prištine, dok je albanski premijer Edi Rama poručio da treba da bude sramota one koji su ih organizovali.

Kako bi za inicijativu "Otvoreni Balkan" dobili širu podršku, Vučić, Rama i Zaev objavili su zajednički tekst u Frankfurter algemajne cajtungu  

Iako u "Otvorenom Balkanu" učestvuju samo Srbija, Albanija i Severna Makedonija, poziv da se priključe inicijativi upućen i Crnoj Gori, BiH, kao i privremenim vlastima u Prištini.

понедељак, 06. мај 2024.
22° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара