Лавров: Циљ Резолуције о Сребреници у УН је да се Срби сломе

Руски министар спољних послова Сергеј Лавров оценио је да се изгласавањем Резулуције о Сребреници у Генералној скупштини УН настоји да се Срби сломе, додајући да је председник Републике Српске Милорад Додик једини који се у БиХ бори за дејтонске приципе.

У интервјуу за бањалучку АТВ, шеф дипломатије Русије истакао је да се још настоји остварење циља да се Срби сломе.

"Пре десет година покушали су да такву резолуцију донесу на Савету безбедности УН. Ми смо уложили вето. Немогуће је објаснити чиме се Европљани руководе док гурају ту идеју, осим томе да су Срби превише својеглави'', рекао је Лавров.

Како је оценио, Срби се "превише самостално понашају'' пошто неће да уведу санкције Русији и неће да признају независност тзв. државе Kосово и не желе да оно постане члан међународних организација.

''За Запад то је фактички улитматум Београду'', навео је Лавров и истакао да се као највећи негативац у БиХ приказује Милорад Додик, који наводно руши Дејтонски споразум.

''Он је једини који се са својим тимом бори у БиХ за дејтонске принципе'', нагласио је шеф руске дипломатије.

Говорећи о Kристијану Шмиту, кога Република Српска не признаје за високог представника, Лавров је рекао да Шмит покушава да ''игра са политичким снагама средњобосанских Хрвата'', додајући да и они имају своје виђење како ће бранити идентитет и принципе Дејтонског споразума о равноправности три конститутивна народа.

''Све је то тужно. То раде људи који с времена на време оптужују нас и друге земље за кршење Повеље УН, за кршење резолуција Савета безбедности. А то што они сада гурају у својству дневне агенде за БиХ јесте директно поткопавање резолуције Савета безбедности УН'', додао је Лавров.

"Срамно је да 'територија потпуног безакоња' добије зелено светло у ПССЕ"

Лавров је као срамно оценио то што је Парламентарна скупштина Савета Европе дала зелено светло да Приштина буде примљена у пуноправно чланство Савета Европе.

Лавров је истакао да је свима позната чињеница да је тзв. држава Kосово "територија потупног безакоња" и указао на то да га Запад назива ''светиоником демократије''.

''Тамо никада није било никакве демократије, то је територија организованог криминала, територије етничког чишћења Срба'', рекао је Лавров.

Сматра да су признавање тзв. Kосова и увођење санкција Русији услови Брисела Србији ако жели да постане чланица Европске уније.

''Брисел потпуно игнорише пријатељство два народа и заједничке битке за слободу, независност, православље и Словене, то Запад не интересује. Заправо, рекао бих, интересује их, али с негативним предзнаком, и због тога сматрају да све то треба уништити'', закључио је Лавров.

недеља, 23. јун 2024.
23° C

Коментари

koga je stid od lepote
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo!
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Лепше Боље Паметније
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Negovanje antivrednosti
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Svaka čast
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару