Izlazak na izbore jedne je ujedinio, a druge rastavio

Predsednik Srbije najavio je da će sutra, po povratku iz Vašingtona raspisati redovne parlamentarne izbore, a predsednica Skupštine Maja Gojković lokalne. Time, kako je izjavila, počinje i izborna kampanja. Dan pred odluku, stranke su se izjašnjavale o izlasku, ali i o tome kako će nastupati u kampanji.

Pred zvanični početak izborne trke, kompletira se spisak učesnika. Predsednik opštine Paraćin Saša Paunović izlazi na izbore u tom gradu, ali posle 28 godina i iz stranke koja će ih bojkotovati.

"Doneo sam odluku da istupim iz članstva DS-a i na taj način odstupim i sa svih dužnosti koje imam u DS-u", naveo je Paunović. 

Odgovor stiže od predsednika DS-a Zorana Lutovca.

"Poštujemo različita uverenja svojih članova, sve dok razlike ne ugrožavaju stranački i javni interes, a DS čvrsto veruje da je bojkot režima i režimskih lažnih izbora jedini ispravan put ka dostojanstvenom životu svih građana i građanki Srbije", poručio je Lutovac.

Izlazak na izbore neke je ujedinio. "Zdrava Srbija", "Bolja Srbija" i "Zajedno za Šumadiju" zajedno će na svim nivoima.

"Program je jasan, precizan. Radi se o decentralizaciji, zaštiti nacionalnih i patriotskih interesa, tako da od toga sigurno nećemo odustati", poručuje Milan Stamatović iz "Zdrave Srbije".

"1 od 5 miliona" još bez odluke 

Odluku o učešću na lokalu još nije doneo pokret "1 od 5 miliona", ali potvrđuju izlazak na republičke. Od RIK-a traže da se na biračkim mestima uvedu čitači za lične karte, koje bi se i štampale.

"I ako se odštampani papiri ličnih karata ne podudaraju sa brojem listića koji se nalaze u izbornoj glasačkoj kutiji, onda smo u problemu, onda imamo ringišpil izbore", rekla je Valentina Reković iz tog pokreta.

SNS na izbore sa novim imenima 

Vladajuća stranka na izbore će i sa novim imenima. Jedno je Ana Brnabić koja je tokom premijerskog mandata, postala članica SNS-a.

"Želim da imam ulogu u kampanji, ali to ću morati da radim u slobodno vreme, ne u radno vreme. Moraću da vodim posebno računa da ne vodim funkcionersku kampanju, da ne mešam članstvo u SNS-u sa mojim radom u Vladi Srbije i zaista ću se toga pridržavati striktno i to ću poštovati", rekla je Brnabićeva.

Za nove i stare učesnike izbora važe stara, ali i nova pravila – poput nižeg cenzusa i obaveze da na listi imaju više žena. Izmenjeni su i zakoni koji bi trebalo da spreče funkcionersku kampanju.

Građanima novi sajt RIK-a, nudi mogućnost praćenja prenosa sednica i uvid u Jedinstveni birački spisak.

субота, 18. мај 2024.
13° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара