Beograd domaćin Samita nesvrstanih

U septembru 2011. godine biće održan jubilarni samit, povodom 50. godišnjice od održavanja prvog sastanka Pokreta nesvrstanih. Sve zemlje treba da budu ponosne na rezultate rada Pokreta nesvrstanih, poručio ministar Jeremić na skupu u Njujorku.

Na sastanku Koordinacionog biroa Pokreta nesvrstanih u Njujorku, na čijem se forumu noćas obratio ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić, odlučeno je da se naredne godine održe dva jubilarna skupa povodom 50-godišnjice od održavanja prvog sastanka Pokreta, i to jedan u Beogradu.

Prvi skup biće održan u maju 2011. godine u Indoneziji, a drugi u septembru u Beogradu.

O nivou na kojem će biti održan skup u Beogradu biće odlučeno septembra ove godine na sledećem sastanku Koordinacionog biroa, rečeno je Tanjugu u diplomatskim izvorima.

Očekuje se da sastanak bude na nivou šefova država i vlada. Posle obraćanja šefa srpske diplomatije, koji je predložio da jedan od skupova u sklopu obeležavanja 50 godina od prvog sastanka bude u Beogradu, o predlogu se povela diskusija, a njega su, između ostalog, podržali Alžir, Maroko, Indonezija, Indija, Kuba, Jamajka, predstavnici Palestinske uprave, Egipat, Vijetnam.

Jedina zemlja koja je pokazala uzdržanost bila je Malezija, ali je predsedavajući Koordinacionog biroa, iz Egipta, ipak odlučio da se 50-godišnjica od prvog sastanka Pokreta održi na ovaj način.

Ministar spoljnih poslova Srbije je, obraćajući se na forumu ove organizacije, istakao da sve zemlje treba da budu ponosne na rezultate rada Pokreta nesvrstanih.

Jeremić je ukazao na ogroman doprinos Pokreta u promovisanju pravičnog ekonomskog napretka, okončanju Hladnog rata ali i promenama u parametrima globalnog upravljanja.

Beograd je, kako je istakao Jeremić, "grad koji simbolizuje početak Pokreta nesvrstanih", dodavši da bi održavanje jednog od događaja, u okviru obeležavanja 50-te godišnjice od Prvog samita, u Beogradu dalo dodatni podsticaj promovisanju osnovnih principa Pokreta.

"Moja zemlja je ponosna na ulogu koju je odigrala u istoriji Pokreta. Mi želimo da nastavimo našu vezu za nesvrstanim prijateljima još puno, puno decenija", rekao je Jeremić.

Šef srpske diplomatije je podvukao da Srbija veruje da međunarodna stabilnost i napredak ne mogu da se uspostave bez stavova većine u svetskoj porodici naroda, koju predstavlja Pokret nesvrstanih.

"Zbog toga će Srbija strateški da nastavi da sledi brižljivo osmišljenu, uravnoteženu i aktivnu spoljnu politiku, koja u sastavnom delu uključuje jačanje i produbljivanje naših veza sa zemljama članicama Pokreta nesvrstanih", zaključio je Jeremić.

broj komentara 8 pošalji komentar
(petak, 25. feb 2011, 23:42) - anonymous [neregistrovani]

A Libija?

A ko ce na samitu da predstavlja Libiju?

(petak, 25. feb 2011, 23:38) - anonymous [neregistrovani]

Smejurija

xaxxax, postaje mi po malo smesno, srbija i samit, ok, ako tako treba, po mom misljenju srbiji je samit bio i ranije potrebni, ali ovakva vlast i samit neidu zajedno, onakvu ulogu u svemu tome sibrja nece nikad imati kakvu je JUGOSLAVIJA imala. Mogu da pricaju o titu sta hocu, ali njega je svet priznao, i titova slika treba da stoji u Tadicevom kabinetu za uzor....

(subota, 31. jul 2010, 14:52) - Jasna [neregistrovani]

Jubilej

Ovo je mudro, zaista, tacno da nije bilo kontinuiteta(jer smo bili odsutni iz pokreta Nesvrstanih skoro 20 godina)ali predstavlja jednu novu alternativu veoma vaznu i ne samo kako vecina Srba misli za dobijanje podrske Pokreta za temu Kosova, vec i jednu realnu alternatvu za nasu ekonomiju, sto je u svoje vreme zaista i bila(svi veliki medjudrzavni ugovori o trgovini investicijama i izgradnji napravljeni su upravo u vreme,najvece aktivnosti SFRJ u POKRETU NESVRSTANIH).Povraticemo nas ugled i autoritet u POKRETU NESVRSTANIH samo ako budemao imali kavlitativno drugaciji stav - nov, kreativan, iskreniji- od onog koji je imala SFGRJ u vreme hladnog rata to moramo da shvatimo .Svet se promenio GLOBALIZOVAO ali u sutini podeljeniji je nego ikad.Razvijene zemlje drze kao taoce ostatak sveta pod konstantnom pretnjom SANKCIJA u onoj meri koliko i kada njima odgovara.Nase iskustvo kao jedne od zrtava njihove politike ucene mogu posluziti za stvaranje jedne zajednicke platforme POKRETA NESVRTANIH protiv takve politike - svi zajedno mozemo uciniti POKRET interesantnijim i privlacnijim i za one koji su "SVRSTANI" a koji ne zele da budu TAOCI amercke i evropske politike prema ostatku sveta.

(subota, 31. jul 2010, 11:39) - anonymous [neregistrovani]

Dobar potez u pravo vreme

Jos kad bi Srbija imala status vodece treceg sveta koji je imala SFRJ kao jedan od osnivaca, krojaci NSP ce se dobro zamisliti ukoliko definitivno dobijemo podrsku stotinak zemalja. Ovo ce im biti problem na koji nisu racunali.

(subota, 31. jul 2010, 11:28) - anonymous [neregistrovani]

Samit

Divno, hvala gospodine Jeremicu, ostala sam bez reci od srece zbog Samita!!!!

Hvala Bogu sto Vas nam je dao!

Zivela Srbija i neka je sreca prati!

(petak, 30. jul 2010, 20:25) - anonymous [neregistrovani]

покрет

Подржавам овај самит. Важно је да будемо домаћини што већем броју међународних организација, убеђен сам да већина грађана ово подржава. Такође, подсетиће нас на времена када је наша земља (Југославија) била уважавана и поштована.

(petak, 30. jul 2010, 20:13) - anonymous [neregistrovani]

TILE

Jugoslavijo na noge, pjevaj nek te čuju.

(petak, 30. jul 2010, 19:19) - anonymous [neregistrovani]

Josip Broz Tito!

On je bio inicijator, onje bio LJudina!
Hvala ti Marsale! Hvala za sve one lepe godine moga detinjstva i mladosti...HVALA!!!

div id="adoceanrsvdcfhklggd">