Dve godine rada Vlade

Srbija izbegla najteže posledice ekonomske krize i predstoji rad na podizanju životnog standarda i stvaranju uslova za nova radna mesta, poručio premijer Mirko Cvetković podnoseći izveštaj o radu svog kabineta dve godine nakon što mu je poveren mandat. Vlada istrajala na ispunjenju ključnih principa na kojima je formirana, poručio premijer.

Podnoseći izveštaj o radu svog kabineta, dve godine nakon što mu je poveren mandat, premijer Mirko Cvetković poručio je da je Srbija izbegla najteže posledice ekonomske krize i da sada predstoji rad na podizanju životnog standarda i stvaranju uslova za nova radna mesta.

Premijer je rekao da je Vlada istrajala na ispunjenju ključnih principa na kojima je formirana i da je sada bliža njihovom ispunjenju.

Ti ciljevi su evropski put Srbije, diplomatska i pravna borba za Kosovo i Metohiju, jačanje ekonomije i socijalne odgovornosti i borba protiv kriminala i korupcije, naveo je premijer.

Cvetković je rekao da je Vlada najviše snage i sredstava uložila u ekonomiju i da je antikriznim potezima sprečila kolaps privrede. Iako je Srbija, kako kaže, prošla bolje u poređenju sa zemljama u regionu, premijer se slaže sa ocenom da građani teško žive.

"Daleko smo od toga da smo prebrodili krizu, ali mogu da ocenim da su otklonjene najveće opasnosti. Objektivno, veliki broj građana i dalje teško živi, a prioritet ove Vlade je da i u vremenima krize staramo uslove za nove investicije", rekao je Cvetković.

Sto dana nakon formiranja Vlade premijer je rad kabineta ocenio peticom, a ovog puta nije želeo da da ocenu. Smatra da su svi ministri učinili najviše što su mogli u uslovima krize.

"Ako budemo time zadovoljni to nas neće nigde dovesti, svuda je moglo biti bolje, ali ne bih nikoga izdvojio", rekao je premijer.

Novinari su izdvojili ministra zdravlja - zanimalo ih je da li oseća moralnu odgovornost zbog afera u njegovom resoru.

Milosavljević je rekao da bi svaki ministar mogao svakog meseca da podnese ostavku zbog loših stvari u njegovom resoru, da "nikada ne beži od svoje lične odgovornosti, a da je na građanima da daju ocenu".

Za Vladu, prema rečima premijera, najkrupniji državni problem sa kojim se suočila jeste pitanje Kosova, a uspeh je, kaže, postignut ukidanjem viza i podnošenjem kadidature za članstvo u Evropsku uniju, reformom pravosuđa, boljom saradnjom sa susedima.

Snažna borba protiv kriminala

"Smatram da nikada u istoriji Srbije nije vođena ovako snažna borba protiv kriminala, što je rezultiralo smanjenjem stepena kriminala i korupcije", rekao je Cvetković.

Ministri su komentarisali opaske da Vlada često nije delovala jedinstveno i to zbog stranačkih razlika i da bi to moglo ugroziti njen opstanak.

"Dužina trajanja Vlade zavisiće od toga koliko uspešno sprovodi ciljeve koje je postavila u interesu građana. Urbana je legenda da je G17 plus odgovoran za to što prethodne Vlade nisu sastavile kraj mandata", rekao je ministar ekonomije i regionalnog razvoja Mlađan Dinkić.

U protekle dve godine, kako je rekao premijer Cvetković, politički je stabilizovan jug Srbije, u Srbiji su uspostavljeni evropski standardi u oblasti životne sredine i prostornog planiranja, suštinski je reformisana Vojska Srbije, reformisane su i bezbednosne službe, a brojnim zakonima uređuju se oblasti poljoprivrede, trgovine i zaštite potrošača, telekomunikacija, saobraćaja, kulture i sporta, naveo je premijer.

Prema rečima premijera, uklonjene su brojne prepreke ka EU, i posle 20 godina blokade građani putuju bez viza, promet robe se odvija nesmetano, ratifikovan je Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, a Srbija je predala zahtev za prijem u EU.

Ovu posebnu sednicu, koja je trajala 50 minuta premijer je zaključio željom da ubuduće bude više uspeha. Svoj optimizam, kako kaže, crpi iz utiska da je najgore prošlo.

broj komentara 8 pošalji komentar
(sreda, 07. jul 2010, 22:32) - anonymous [neregistrovani]

Bravo

Ova je najbolja vlada u istoriju Srbije

(sreda, 07. jul 2010, 21:05) - mar3 [neregistrovani]

RE: sandiboy@eunet.rs

E moj Milane... Rim nije se zgradio na jedan dan...

(sreda, 07. jul 2010, 21:03) - anonymous [neregistrovani]

Bez naslova...

Često se pitam da li živim u istoj državi sa političarima.
U momentu kada je mala privreda stala i grca u problemima zbog nenaplativosti dugovanja i nedostatka nova u prometu, je ne razumem o kakvim ekonomskim uspesima se ovde govori?

Inače Vuku Jeremiću zaista najvišlja ocena od srca...

(sreda, 07. jul 2010, 19:46) - Milan [neregistrovani]

sandiboy@eunet.rs

Čitam prva četiri komentara i prosto neverujem.Zar je moguće da ste zaboravili njihova obećanja i šta su ostvarili.Isti oni socijalisti ponovo izjavljuju da niko nesme da bije policiju,to je već viđeno još pre dvadeset godina.
Pa ova Vlada nije zaslužila ni dvojku.Vlada je sačuvana ne svojim dobrim radom nego međusobnim uslovljavanjem i željom za vlašću vladajućih stranaka.Neverovatno.

(sreda, 07. jul 2010, 18:58) - BS [neregistrovani]

cetvorka

Mislim da nijedna vlada u ovakvim uslovima ne bi mogla biti ocenjena sa odlican 5,ali ova zasluzuje 4. Pored svih uspeha po pitanju EU, organizovanog kriminala,stranih investicija, istakla bih da je mnogo popravljen odnos sa drzavama u regionu,pre svega Hrvatskom i bosnom,a to je veoma vazno,kako zabog medjunarodnog polozaja zemlje,tako i zbog samih gradjana i njihove sigurnosti.

(sreda, 07. jul 2010, 12:35) - anonymous [neregistrovani]

Vlada

Imajuci u vidu situaciju uopste u svetu,ja sam donekle zadovoljan radom vlade,narocito nekih ministarstava,kao što su MUP i ministarstvo inostranih poslova.Naravno,daleko je ova vlada od idealne,ali trude se.Uz konstruktivniju opoziciju,uspeh bi bio veci na zadovoljstvo svih gradjana.Mi nazalost nemamo opoziciju,nego samo gomilu grebatora za fotelje.Ono sto meni smeta kod ove vlade,to je rad ministarstva zdravlja.

(sreda, 07. jul 2010, 11:52) - Martin Stefanovski [neregistrovani]

Nek zivi

Bravoooo!!Nek živi srpska vlada najbolja je

(sreda, 07. jul 2010, 10:16) - Damjan [neregistrovani]

I naredne 2 godine ista vlada

Kao prvo cestitke jednoj vladi koja je uspjela da izdrzi toliki dug period bez promjene u vladi ili novh izbora. Isto tako pohvala da je uradila dosta dobrog i pored krize u svijetu. To ne znaci da je sve ok, ali u svakom slucaju je bolje nego da su na vlasti SNS, SRS ili DSS. Oni su imali dosta prilika i mogucnosti a za vrijeme Vlada Kostunica ne da nije bilo napredaka nego je Srbija cak vrsila korake unazad. Jos par godina sa Kostunicom i trazio bi Milosevicu vlast nazad. Dosta je pluvanja iz redova opozicije, neg pogledaju kako opozicija u demokratskim sistemima radi svoj poso pa mozda i nekad uspjednu da dodju za nagradu na vlast. To nece biti moja vlada ali postujem demokratiju i volju srpskog naroda. A za sada neka opozicija postuje sadasnju srpsku volju i vladu koja pored teskih okolnosti u zemlji i svijetu ipak optimizam i prosperitet dovela u zemlju koja to i dalje ne priznaje nego pljuje po licnostima koje se zalazu za dobro ove zemlje koja je zivila skoro 20 godina u mraku i izolaciji. Ko to hoce i dalje moze da se preseli u KiM i saradjuje sa tamosnim tajkunima iako su druge nacionalnosti. A Srbiji uz demokratsku vlast zelim povratak u evropu!