Ukidanje viza možda krajem decembra

Srbija je ispunila sve neophodne uslove pa se na beloj šengenskoj listi može naći već krajem decembra, ocenila analitičarka Evropske inicijative za stabilnost Aleksandra Štiglmajer.

Analitičarka Evropske inicijative za stabilnost (ESI) Aleksandra Štiglmajer ocenila je da je Srbija, zajedno sa Makedonijom i Crnom Gorom, ispunila sve uslove i da se na beloj šengenskoj listi može naći već krajem decembra.

Prema njenim rečima, Srbija i Crna Gora ispunile su neophodne uslove za viznu liberalizaciju, iako je ostalo da ekspertska misija Evropske komisije to još potvrdi na terenu.

Verujemo da će Makedonija, Crna Gora i Srbija dobiti bezvizni režim, možda već i krajem decembra", izjavila je direktorka projekta ESI "Bela šengenska lista" za "Dojče vele".

Beograd sredinom oktobra očekuje još jednu posetu ekspertske misije Evropske Komisije koja će dati i konačnu procenu da li Srbija ispunjava uslove za belu šengensku listu.

Izvestilac EP za viznu liberalizaciju Tanja Fajon izjavila je za nemački radio da je Srbija na sigurnom putu da dobije bezvizni režim od 1. januara iduće godine.

"Srećna sam što mogu da kažem da će od 1. januara 2010. godine građani koji imaju nove biometrijske pasoše moći slobodno da putuju Evropom. Nadam se da na putu ispunjavanja tog cilja više neće biti prepreka. Krajnje je vreme da se to dogodi", rekla je Fajonova.

Posle izveštaja ekspertske misije Evropske Komisije i usvajanja izveštaja Evropskog parlamenta o viznoj liberalizaciji, koji se očekuje u novembru, odluka o viznoj liberalizaciji za zemlje zapadnog Balkana trebalo bi da bude doneta na zasedanju ministara pravde i unutrašnjih poslova EU, koje je predviđeno za 1. decembar, podsetio je "Dojče vele".

Prema ranijim najavama, bezvizni režim trebalo bi da stupi na snagu od 1. januara iduće godine.

Potpredsednik Evropske Komisije Žak Baro istakao je da je došlo do napretka u svim preostalim obavezama Srbije, počev od saradnje sa Euleksom, preko pitanja izdavanja pasoša za građane sa Kosova, do saradnje u oblasti migracija i borbe protiv organizovanog kriminala.

broj komentara 6 pošalji komentar
(četvrtak, 29. okt 2009, 10:01) - kris [neregistrovani]

najzad

Još uvek sam skeptična najavama političara da će nam ukinuti vize, ali se nadam da će ovog puta održati obećanja.Krajnje je vreme da i mi živimo malo slobodnije.

(nedelja, 04. okt 2009, 13:44) - anonymous [neregistrovani]

Nova nada....

Ovakav tekst budi novu nadu u meni! Jos uvek ne mogu da kazem da u potpunosti verujem da ce mo moci da putujemo bez viza! Posle ovoliko godina u viznoj izolaciji jednostavno mi deluje neverovatno da cu moci da uzmem pasos i jednostavno odaberem mesto u EU gde zelim da odem i to bez nezaobilaznog stresa oko dobijanja vize!
Nadajmo se da ce mo zbilja ispuniti sve uslove i napokon poceti da zivimo kao sav normalan svet!

(četvrtak, 01. okt 2009, 11:28) - Igy69 [neregistrovani]

Ne pre roka

Nemojte jos u decembru.Neka to ipak bude 1.januar 2010.Posle 20 godina geta nista nece znaciti ukidanje viza krajem decembra.Sacekacemo ipak taj 1.Januar 2010 pa da vidimo.

(sreda, 30. sep 2009, 21:42) - anonymous [neregistrovani]

Vize

Pa dokle bre ovo? Mislim stvarno postaje smesno. Obecavaju nam vize vec godinama. Hajde da vidimo sta ce se desiti 2010-e .

(sreda, 30. sep 2009, 17:51) - anonymous [neregistrovani]

aaaa

srećni smo svi koji živimo izvan naše srbije---srećni iz razloga što nam mogu češće doći naši najmiliji............

(sreda, 30. sep 2009, 12:44) - anonymous [neregistrovani]

Vidan

Znao sam to su i cekali.

div id="adoceanrsvdcfhklggd">