Održan prvi Međunarodni festival folklorne i tradicionalne muzike u Leskovcu

Leskovac je prethodna dva dana bio u znaku kulturnog nasleđa. Crkveni ansambl "Branko" iz ovog mesta uz blagoslov vladike niškog Arsenija organizovao je Prvi međunarodni festival tradicionalne i folklorne muzike. Koncerti, promocija knjige, okrugli sto sa ciljem da tradicionalne vrednosti privuku što više mladih.

Nacionalnu baštinu zavoleli su kroz tradicionalnu muziku. Oni dobro znaju vrednost nasleđa, svake note, koraka, nošnje. Kulturno umetnička društva čuvari su nemerljivog blaga.

"Jeste malo mesto, ali dosta dece učestvuje, igra, bavi se tradicijom", kaže Tijana Nikolić iz KUD-a "Razigrano kolo-vez" u Medveđi.

"Sa sedam godina sam počela i imam veliku ljubav, ne znam dopada mi se nošnja, dopada mi se tradicija", navodi Simona Zlatanovska iz KUD-a "Srma" iz Kumanova, a Milica Kocić iz Crkvenog ansambla "Branko" iz Leskovca dodaje: "Ja sam, pre svega, i zbog njih zato što je dobra atmosfera, a drugo što ja volim tu vrstu muzike."

Isprepletali su se zvuci južne Srbije, Kosova i Metohije, severne Makedonije sa mladošću, poletnošću, radošću izvođenja. Utkao se na Prvom međunarodnom festivalu tradicionalne muzike i grčki melos. Poreklo je vezalo Dragana Pešića za buzuki. 40 godina mu je u rukama.

"Taj buzuki koji sam kupio on je lično kupljen od Mikisa Teodorakisa", kaže Dragan Pešić Penzija, šef Crkvenog ansambla "Branko" iz Leskovca.

Ovakvi sastavi i festivali treba da edukuju i privuku mlade kulturnom nasleđu. Na sreću ima ih i na podijumu i u publici.

"Promovisanje tradicionalnih i svetosavskih vrednosti našeg naroda pogotovo mladimaprvenstveno omladini, a naravno i pobuđivanje starijih", kaže Nikola Ninić, direktor festivala.

Afirmaciji tracionalne i duhovne muzike doprinose i smerovi etnomuzikolologije u Muzičkim školama, slažu se učesnici okruglog stola.

"Ne smemo da zaboravimo folklornu tradiciju, naša je dužnost da to prenosimo mlađim naraštajima", kaže profesor dr Nebojša Todorović, muzikolog.

Poznavanjem svoje istorije i tradicije neguje se kulturna baština. Otac Miroslav Jovanović tajne leskovačke Crkve odžaklije, simbola istrajnosti, mudrosti i nepobedivosti otkriva dve decenije. Jedinstveno crkveno ognjište inspiracija je za njegov prvi roman.

"Govori o tom teškom životu našeg čoveka pod turskim ropstvom, kako su se borili, kako su stradali, kako su nakon toga vaskrsli", kaže sveštenik Miroslav Jovanović, autor romana "Ognjište".

Iako gotovo još u povoju Crkveni ansambl "Branko", koji okuplja sve generacije, kao organizator ovog prvog festivala na važnom je putu. Da se koreni pothranjuju i traju.

недеља, 19. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара