Како су у Шапцу смањили број напуштених паса на улицама

У Шапцу је почела бесплатна стерилизација власничких паса. Из градског буџета, за ту намену, издвојено је 3,3 милиона динара, што ће бити довољно за око 400 интервенција.

Воле да се играју, знају да се радују и покажу љубав. У дому Олге Степановић, како каже, равноправни су чланови породице.

“Путују са нама, иду на одморе, летовања, зимовања, а ови који остају, њима је све обезбеђено, ја сам одрасла уз њих”, наводи Олга Степановић из Шапца. Додаје: “Наши сви пси су стерилисани и кастрирани, пружена им је потпуна медицинска нега, наши пси на Сави су такође стерилисани, ја стварно дајем све од себе да и луталице и штенце које налазим па удомљавам, да им обезбедим стерилизацију и тај вид одговорног власништва”.

За само неколико дана, у Ветеринарској станици Шабац, заказано је више од 200 интервенција.

“Довољно је да власници паса који живе на територији града Шапца, и општине Шабац, дођу са својом личом картом, упишу се да добију термин, и то иде својим путем. Наравно, сврха ове акције је смањене напуштених паса, добробит њихова, стерилизација у сваком случају има здравствене аспекте за женке паса. За 3 године пар напуштених паса може да има до 3.000 потомака”, истиче Давор Шашић, директор Ветеринарске станице Шабац.

Пси који нису имали одговорне власнике живе на шабачким улицама или у Прихватилишту. Чланови удружења "Право на живот", их хране и шетају, али и указују на проблеме и покрећу иницијативе. Процењује се да на територији града има око 2.500 напуштених паса.

“Врло често узимамо пса као да су играчке, чим играчке досаде, те играчке мењамо неким другим. Стерилизација је једини хуман начин да се реши проблем напуштених паса, ми у заблуди верујемо да када склоните пса са улице да сте онда улицу заправо ослободили једног пса, а пошто су пси територијалне животиње, то само значи да сте само ослободили простор да на то исто место дође потпуно непознат пас”, објашњава Даниела Берић Дамњановић, из Удружења "Право на живот".

Капацитети градског прихватилишта за псе су попуњени. Боксови су проширени, а урађено је и 11 нових.

“Самим тим да смањимо и те неке милионске одштете које се дешавају од уједа паса и уништавања сточног фонда по селима, то су вишемилионски износи и само да та средства која се исплаћују усмеримо на ово хумано решавање броја паса луталица и имаћемо решен проблем у року 2-3 године”, наглашава Милош Јекић, управник Прихватилишта за псе ЈКП "Стари град".

Шабачко комунално предузеће обезбедило је кућице за напушене псе које су постављене на пет локација у граду. Хране их волонтери док њихова склоништа одржавају радници Зоохигијене.

петак, 14. јун 2024.
22° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије