Zašto je organska proizvodnja nezamisliva bez glistenjaka

Iako je organska proizvodnja nezamisliva bez prirodnog đubriva, glistenjaka, malo je onih koji se tim poslom bave. Jedini u Pčinjskom okrugu su Milenkovići iz Surdulice.

Na ranču iznad Surdulice bazeni sa glistama, sada ih je 12, pripremaju nove. Za zaokruženi proces, od ubacivanja glista i prvog hranjenja do kvalitetnog zemljišta, prođu dve godine.

 

‚‚Ne treba njima mnogo nege, znači samo da imaju vodu kad je mnogo toplo, vlaga je bitna i da su zaštićene od sunca, ništa njima drugo ne treba", kaže radnik Srđan Glišić. Dodaje: „Kad ih hranimo, dvadesetak dana ponovo ubaciš hranu, nakvasimo i to im je".

Ubacuje im se lišće, trava, drvo, ostaci voća i povrća. Pre 10 godina nabavili su Milenkovići prve kalifornijske gliste, za prirodno đubrivo za svoju baštu. Sopstvena iskustva i interesovanje komšija i prijatelja opredelilo ih je za proširenje proizvodnje.

‚‚Prednost glistenjaka je ta što vi bukvalno oživite zemljište i onda koren biljke postaje dosta aktivniji nego kad se hrani sa mineralnim đubrivom i koren biljke onda krene da koristi minerale iz svog okolnog zemljišta", objašnjava Milan Milenković, poljoprivrednik.

‚‚Zbog svoje mrvičaste strukture i jako prijatnog mirisa rad sa glistenjakom pričinjava zadovoljstvo, za rad sa njim nisu potrebne zaštitne rukavice, tako da je idealno stanište za svaku biljku", ističe Dušica Milenković, sa ranča Jablan.

U Pčinjskom okrugu preovladava kiselo zemljište, neophodno je tretiranje. Korišćenje glistenjaka preporučuju stručnjaci, zbog visokog procenta humusa, fosfora i kalijuma.

‚‚Glistenjak ima tu funkciju da može da uništi štetne prezimljujuće fitopatogene organizme i štetne insekte i na taj način obogaćuje zemljište i štiti biljke od bolesti i ekstremnih uslova", navodi Nada Lazović Đoković, iz PSS Vranje.

Poljoprivredna stručna služba je na oglednom polju za rasad paprike koristila glistenjak, pokazalo se da je klijanje brže, biljka otpornija.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво