Читај ми!

Туризам ваљевског краја

Гости у ваљевски крај долазе и због нетакнуте природе и заштићих природних добара. Венац Ваљевских планина је јединствен и важна је туристичка дестинација.

Таорска врела у подножју Повлена једна је од природних атракција ваљевског краја. Његови слапови познати су и са насловних страна туристичких часописа.

"Ишли смо доста по Србији, има доста природних лепота, али ово је баш јединствено", кажу посетиоци. Други додају: "Таорска врела су једно од најлепших врела и водопада Србије, поред Сопотнице и водопада Старе планине".

И Црна река подно Дивчибара, заштићен је природни драгуљ на обронцима Маљена која привлачи туристе у сеоска домаћинства.

“Гостију има током целе године, задовољни смо, планинара има још више", каже Миља Обрадовић, из села Подбукови.

На Планини Маљен ушушкане су Дивчибаре, најпознатија ваљевска туристичка дестинација. Познате су по благотворној клими, још од кнеза Милоша Обреновића. Проглашене су за климатско туристичко место давне 1932.год.

"Маљен је биодиверзитетом богата планина из разлога што је прва планина изнад велике простране Панонске низије, климатски разноврсна, разноврсна у подлози, самим тим и биљни свет је јако интересантан са преко 1100 биљних врста на релативно малом простору. Где се Маљен истиче, истиче се у богатству врста рода генцијана односно фамилија генцијана це, линцура жута. Ово овде представља епицентер биодиверзитета Маљена", наглашава проф. др Небојша Менковић, фармаколог.

За непун век организованог туризма на Дивчибарама, овај планински центар поново се сврстава међу траженије туристичке дестинације.

Бранка Илић, са Дивчибара истиче: "Све понуде које смо правили ми смо базирали на дивчибарској локацији, односно географским предиспозицијама Дивчибара, јединственим природним особеностима овог краја, аутентичном гастро фолклору и огромном културно-историјском наслеђу овог дела Западне Србије".

Дивчибаре се интезивно развијају у протеклих десетак година. Изграђени су најлуксузнији хотели и апартманска насеља. Експанзија капацитета и садржаја видљива је на сваком кораку. Дивчибаре нису више само зимски планински центар.

"За ових девет година се решило доста око те инфраструктуре, ми смо употпунили зимске садржаје, мислимо на ски школу и ски ренту и уопште тај неки боравак на снегу“, наводи Андрија Марјановић, из "Дивчибаре Sky resort-a".

Додаје да су након тога изградили авантура парк и зип лајн, урађен je и бајк парк са даунхил стазама са укупном дужином око шест километара.

„Ту би свакако издвојио Дивцу трејд, имају летња и зимска, и која има преко 500 људи на старту. Свакако би посебно издвојио Моунтин мјузик фест који организујемо првог викенда августа на Дивчибарама и који има преко пет хиљада посетилаца. Овог лета Дивчибаре ће бити богатије за стазу за тјубинг који ће бити у функцији целе године као и нови зип лајн. Све мање су изражене сезоне као сезоне, већ имамо константо госте преко целе године", наставља Андрија Марјановић.

Дивчибаре се све више спомињу кроз боље услове за боравак разних група туриста, а све мање због инфраструктурних недостатака. На радост Дивчибараца гостију је све више на овој планини.

понедељак, 06. мај 2024.
24° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара