Читај ми!

Које све светиње чува ваљевски крај?

Ваљевски крај је један од духовних центара у православљу. Храм Васкрсења Господњег у Ваљеву други је по величини у Српској православној цркви, после храма Светог Саве у Београду. Манастири у селу Лелић имају посебну вредност због великих духовника Јустина Ћелијског и Светог Николаја српског, чије мошти се у њима налазе, али не долазе у њих само верници.

Село Лелић знаменито је по својим манастирима који представљају духовно и непроцењиво културно-историјско благо нашег народа. Манастир Ћелије, чији се настанак везује за краља Драгутина и 13. век, светиња је бурне историје и духовни центар који благодарећи преподобном Јустину Ћелијском ужива велики углед у православном свету. На велики празник Благовести, на годишњице рођења и престављања у Господу Јустина Ћелијског, једног од највећих духовника, хиљаде верника целива мошти у његовом заветном троолтарном храму.

"Живот је мој и свих мојих сестара испуњен радошћу, да ми остављамо Богу и народу, као свети Немањићи да се упореди мало са својом скромношћу, остваљамо будућности и српском народу ову светињу", каже мати Гликерија, игуманија манастира Ћелије.

У манастиру Ћелије у једној од првих школа у Србији под Милошем Обреновићем, "први буквар је учио" и Свети Николај Велимировић, чије се мошти налазе у оближњем Манастиру Лелић, његовој задужбини. Верни народ и поклоници дела, једног од најумнијих и најмудријих теолога и беседника Српске православне цркве, ускоро ће добити и музеј посвећен Светом Николају, који се гради прилозима.

"Објекат ће се састојати из три сегмента. Један је музеј који поседује манастир заоставштина Светог Владике Николаја, други библиотека манастира и трећи конгресна сала која ће бити коришћена за научне скупове, предавање изучавање Светог Владике Николаја, тако и дела Св. Јустина Целијског ", каже отац Георгије, игуман манастира Лелић.

Значајна ваљевска светиња је и манастир Пустиња, где се налази најстарија црква Епархије ваљевске. Обележио је 400 година од израде живописа.

„Дивити се овим божанственим богомољама, овоме дару наших предака, овога што је Божјом промишљу нама додељено овде, дивите се томе није довољно. Хвалити се тиме и показивати другима, ни то није довољно. Треба следовати томе примеру и треба да откријемо шта данас и сутра за нас оне треба да значе", рекао је професор др Дарко Танасковић.

Било да сте верник, љубитељ културе и историје или туриста, обилазак ваљевских манастира је незаборавно искуство које доноси духовни мир и посебну чудотворну енергију.

понедељак, 06. мај 2024.
23° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара