Mnogi školarci iz okoline Kraljeva moći će na more ove godine zahvaljujući malini

Sezona je malina, proizvođači su uglavnom zadovoljni prvom, akontnom cenom koju su ponudili hladnjačari. U asocijaciji proizvođača procenjuju da će ove godine rod biti manji za oko 30 odsto nego prošle. Ali nije tako svuda. U kraljevačkom kraju ima onih koji su trenutno zadovoljni, rodom, kvalitetom i zaradom, iako je reč o manjim zasadima.

Na samo kilometar od centralnog kraljevačkog trga ovih dana je počela berba maline. U Sijaćem polju je ne mali broj onih koji vide računicu u uzgajanju ovog voća. Koliko ih je,  najbolje govori to što gotovo niko nema više od dvadeset ari, a ukupno je pod malinom 15 hektara.

Zoran Bojanić iz Kraljeva, jedan je od onih koji je zadovoljan rodom. Ako se vreme popravi,biće još bolji.

Malinari očekuju i solidnu zaradu, iako su posedi pored Ibra uglavnom manji od
deset ari. Zadovoljni su i akontnom cenom od 185 do 200 dinara za kilogram prve klase sorte vilamet, koju su hladnjačari ponudili.


Sa tom cenom može dete da se školuje u Beogradu, ode na more i još da se pokriju svi troškovi proizvodnje, računica je  Kraljevčanina Zorana Lazovića.

Pomaže i to što je na manjim posedima porodična radna snaga dovoljna. Sezonski berači angažuju se tek ako je baš veliki rod. neprocenjiva je i uzajamna komšijska pomoć, sezonski berači se ovu samo u slučaju kada je rod veliki, kaže Zoran Bojanić iz Kraljeva.

Iako su kiše svakodnevne, zbog zemlje pored Ibra koja pogoduje malinama nema truleži u zasadima.

Na manje prinose od očekivanih već računaju u Ivanjičkom kraju koji obilaze savetodavci iz Kraljeva. Zbog nestabilnog vremena koje se najvljuje i u narednom periodu, svim  proizvođačima preporučuju da  primene sredstva protiv truleži plodova.


" Treba  da vode računa o karenci, da biraju preparate sa jednim do tri  dana karence. Na tržišti imaju i bio preparata koji su se  dobro  pokazali u organskoj proizvodnji protiv truleži plodova maline a nemaju ni jedan dan karence," savetuje Branko Galović iz Poljoprivredne savetodavne i stručne službe u Kraljevu.

Na kvalitet zasada utiče i njihovo održavanje i primena svih neophodnih  tretmana za zaštitu bilja. Počinje se, kaže struka, sedam do deset dana  posle završetka branja i uklanjanja svih izdanaka koji su rodili.

уторак, 30. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво