Titova zbirka u Dolovu

Hajrudin Škrijelj iz Dolova napravio je u svojoj kući muzejsku postavku posvećenu Josipu Brozu Titu. Svi koji vole da se sećaju Jugoslavije i razgovaraju o tome rado posećuju ovo mesto.

Kuću Hajrudina Škrijelja iz Dolova posetioci prepoznaju po istaknutim zastavama i Titovoj slici na fasadi. To je samo uvod u muzejsku postavku, koju on prikuplja već godinama. Još iz vojničkih dana i vremena kad je bio član Saveza komunista Jugoslavije, Hajrudin je poštovalac ličnosti Josipa Broza Tita.

Veruje da je u svetu nije  bilo boljeg državnika od Tita jer je  sve zemlje objedinio i sa svima bio dobar, smatra on.

U muzejskoj postavci nalaze se slike, biste, knjige i drugi predmeti o Titu. Hajrudin ih je sakupljao po ustanovama koje su ih odbacivale, kupovao na buvljacima, dobijao na poklon. Sada je njegova zbirka deo kulturno-turističke ponude Dolova.

Miroslav Prvulj, direktor Doma kulture Dolovo, kaže da je dug put do muzeja, ali da zbirka ima potencijal i da turisti svakako treba da je vide.

Sa istomišljenicima, Hajrudin obeležava važne datume iz Titovog života. U Kući cveća su 25. maja, posle toga pozove komšije i druže se u dvorištu.

Hajrudinova zbirka je kao putujuća izložba prikazana u nekoliko južnobanatskih mesta. Njegova želja je da se proširi i dobije adekvatniji prostor, kako bi više ljudi moglo da je vidi.

уторак, 30. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво