Читај ми!

Dani suvače u Kikindi

Jedna od najvažnijih istorijskih osobenosti Kikinde je suvača - suvi mlin na konjski pogon. Ovakvi mlinovi bili su poznati još u vreme Starog Rima, a najstariji zapis o njihovom postojanju na tlu Vojvodine datira iz 1740. godine.

Postojeća suvača u Kikindi sagrađena je 1899. godine. Svake godine, drugog vikenda u julu, Narodni muzej organizuje manifestaciju "Dani suvače" uz prigodan program za decu i starije sugrađane.

Glavni deo suvače je drveno kolo, prečnika od 10 do 15 metara, u koje su se uprezali konji. Konji su pokretali kolo, a ono je preko sistema zupčanika okretalo dva para kamenja za mlevenje. Od broja konja zavisila je i brzina, odnosno količina samlevenog žita, ali i paprike, bibera i cimeta.

"Uprezao se najmanje jedan par konja, a najviše šest pari", objašnjava Slavica Gajić, kustos kikindskog Narodnog muzeja, dodajući da je jedan par konja za sat vremena mogao samleti i do 100 kilograma žita.

Najfinije belo brašno dobijeno mlevenjem u suvači bilo je za 15 odsto skuplje od drugog, a korišćeno je čak i na Bečkom dvoru. Dobar poznavalac suvače je i dvadesetšestogodišnja Keti Has, doktorantkinja antropologije iz Pitsburga, koja, sa koleginicama, godinama izučava istorijsko nasleđe Kikinde.

"Nekada je Kikinda imala pedeset suvača, a sada je samo jedna u celoj zemlji", kaže Keti.

O suvači, koja je pod zaštitom države, brinu članovi Etno udruženja "Suvača".

Predsednica udruženja Radojka Vujadinov kaže da oni kreče zidove, kose travu okolo i upoznaju građane sa ovim kulturnim dobrom.

Ovogodišnja manifestacija "Dani suvače" okupila je veliki broj građana. Za najmlađe je organizovana radionica na temu "Hleb u narodnoj tradiciji", dok su stariji prikazali veštine i umeća vezane za domaću radinost i folklor.

Članice Etno udruženja "Suvača" pripremile su tradicionalne banatske specijalitete, među kojima se isticala torta napravljena u obliku starog mlina.

Kikindska suvača je jedna od dve sačuvane u Evropi i uvrštena je na listu trinaest najugroženijih kulturnih dobara od izuzetnog značaja.

rts.kikinda@rts.rs
+381 230 439 745

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво