Читај ми!

Naša posebna kuća

Ne čekajući na institucije, grupa roditelja iz Kikinde, već godinu dana vodi Dnevni boravak za osobe sa smetnjama u razvoju, s ciljem da pomogne deci. Prostor, opremu i osnovna finansijska sredstva daje im lokalna samouprava.

Roditelji dece sa smetnjama u razvoju osnovali su u Kikindi, pre godinu dana, Dnevni boravak za decu sa smetnjama u razvoju i osobe s invaliditetom "Naša kuća". Osim osnovne nege, i jedni i drugi dobijaju mogućnost da se druže, uče i rade.

Svetlana Kalinov voli da radi u likovnim radionicama i da se druži. U Dnevnom boravku stekla je najboljeg druga i drugarice. Za razliku od nje, njen drug Zoka rado posluje u stakleniku.

"Kada korov izraste, postaje gusto i onda biljka ne može da izraste kako treba", objašnjava Zoran Savičić.

U plasteniku uzgajaju paradajz, papriku, tikvice, bundevu. Jedan od roditelja, Stevan Jakonić, kaže da imaju u planu da nešto prodaju, ali i da korisnici iz Doma jedu ono što posade.

O Dnevnom boravku zajednički brinu roditelji i staratelji korisnika. Pored njih profesionalno su angažovani i stručni radnici i saradnici: socijalni radnik, psiholog i teraupeti. Deo njih pomaže volonterski.

"Kada čovek oseti da može da koristi i doprinese razvoju nečega, onda je materijalna korist nebitna", kažesocijalni radnik Mirko Jankelić.

Ljudi iz "Naše kuće" nameravaju da nabave još jedan plastenik i otvore dućan u kojem bi mladići i devojke prodavali svoje ukrasne predmete, voće, povrće, rasad cveća i lekovito bilje koje sami odneguju. Tako će, kako kažu, ne samo razvijati određene veštine nego će i ravnopravno učestvovati u životu društvene zajednice.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво