Čitaj mi!

Oktobarski likovni salon u Šapcu

U šabačkom Narodnom muzeju otvoren je Oktobarski likovni salon, najstarija manifestacija ovog tipa u našoj zemlji. Za najbolju sliku, grafiku i skulpturu na 55. salonu proglašeni su radovi Maje Erdeljanin, Ranke Lučić Janković i Sonje Mirkov, a za najuspešnijeg mladog autora Dragiša Marinković.

Na konkurs za 55. oktobarski likovni salon u Narodnom muzeju u Šapcu radove 125 umetnika poslalo je 175 radova.

Za izlaganje na ovogodišnjem Oktobarskom salonu članovi žirija izabrali su 82 rada od 77 umetnika. Autor izložbe Tatjana Marković istakla je da je cilj ove manifestacije spoj tradicionalnog i savremenog.

Kada je na inicijativu likovnih pedagoga Stevana Antonijevića i Igora Belohlaveka 1954. godine otvorena prva izložba u sali Više mešovite gimnazije, šabački slikari nisu ni pomišljali da će ona prerasti u reprezentativnu smotru umetnika i postati jedina kulturna manifestacija u gradu koja traje više od pola veka.

"Ja već 40 godina dolazim na Oktobarski salon i za mene je ovo izuzetno važna i svečana slika našeg stvaralaštva", kaže Dragiša Marsenić, akademski slikar.

Tokom proteklih decenija, Oktobarski salon u Šapcu menjao je koncepciju i uvek bio veliki izazov za umetnike. Ranka Lučić Janković, dobitnica nagrade za grafiku, kaže da je izložba ove godine odlična i da želi da se ova tradicija još dugo nastavi.

Nagrada za najbolju sliku pripala je Maji Erdeljanin iz Novog Sada, a za skulpturu Sonji Mirkov iz Beograda. Priznanje iz fondacije "Igor Belohlavek" za najuspešnijeg mladog autora dobio je Šapčanin Dragiša Marinković.

"Tek sam završio fakultet, tako da mi to daje jednu vrstu motivacije da nastavim ovim da se bavim i da nastavim ovde da izlažem", kaže Marinković.

Od entuzijazma nekoliko Šapčana, Oktobarski likovni salon postao je manifestacija na kojoj je do sada izlagalo oko 2.000 umetnika. Poslednjih godina, na konkurs se najviše javljaju mladi autori.

broj komentara 2 pošalji komentar
(utorak, 18. okt 2011, 00:47) - anonymous [neregistrovani]

odgovor

Postovana,nije ucinjen propust,pomenuta gospodja Ranka se pominje u kontekstu...>Tokom proteklih decenija, Oktobarski salon u Šapcu menjao je koncepciju i uvek bio veliki izazov za umetnike. Ranka Lučić Janković, dobitnica nagrade za grafiku, kaže da je izložba ove godine odlična i da želi da se ova tradicija još dugo nastavi.<
ja sam jedan od ucesnika ovog salona i pocastvovan sam sto sam usao u izbor.

(subota, 15. okt 2011, 18:02) - Vesna Todorović [neregistrovani]

Nedozvoljeni propust

Ne razumem kako je pri izveštavanju promaklo da je dodeljena i nagrada za grafiku, i to našoj veoma poznatoj umetnici grafike Ranki Lučić Janković, koja je svojim učešćem učinala čast ovoj izvanrednoj manifestaciji! I da nije toliko poznata, propust nije smeo da se dogodi, tim pre što je u pozdravnom govoru pri otvaranju naglašeno da je doneta odluka da se dodeljuju tri ravnopravne nagrade: za slikarstvo, grafiku i skulpturu. I naravno, tradicionalna nagrada Igor Belohlavek za najboljeg mladog autora.
Pozdrav, Vesna Todorović, likovni kritičar