Obnova vranjske gimnazije

Počela je dugo očekivana adaptacija zgrade vranjske gimnazije "Bora Stanković", kulturnog i istorijskog simbola grada. Učenici će uskoro biti premešteni u druge škole u kojima će pohađati nastavu do kraja polugođa.

Vranjska gimnazija "Bora Stanković" ove godine obeležava 130. godišnjicu osnivanja, koju dočekuje oronule fasade, ispucalih zidova i dotrajale stolarije. U zgradu nije ulagano dve decenije, niti su rađene bilo kakve popravke.

Dugo očekivana adaptacija školske zgrade, kulturnog i istorijskog simbola grada, počeće krajem septembra, dok je rekonstrukcija sportskog terena oko gimnazije već počela.

"Ovakva škola zaslužuje da se u nju uloži 80 miliona", kaže direktor Gimnazije mr Dragan Ilić. "I tehnički, i estetski, i arhitektonski biće urađeno ono što je neophodno da prati školu."

Početak adaptacije kasni zbog određenih proceduralnih problema, istraživanja, izrade projekta, odobrenja sredstava Evropske investicione banke. Polovina iznosa koji Vranje dobija od NIP-a troši se na Gimnaziju.

Svake godine 220 maturanata završi ovu školu, a privremeno izmeštanje im, kako kažu, neće smetati.

Gimnazijalci će drugo polugodište početi u novim ili adaptiranim prostorijama, a budući medicinari školsku godinu počeli su u istoj školi sa promenjenim nazivom. Njihova škola od danas nosi ime dr Izabel Emsli Haton, Škotlanđanke koja je sa svojim zemljacima brinula o Vranjancima tokom Prvog svetskog rata.

broj komentara 0 pošalji komentar