Rakija iz Kostojevića u najboljim svetskim restoranima

Bogdanovići iz Kostojevića, kod Bajine Bašte, uspeli su da, proizvodeći rakiju po staroj porodičnoj recepturi, stignu do elitnih restorana i prodavnica širom sveta,ali i do najvećih priznanja. U SAD je njihova rakija proglašena najboljom u svojoj kategoriji.

U selima sokolskog kraja, kraj Drine, gde su i danas šljivici ranke, trnovače i madžarke, dobra rakija proizvedena na tradicionalni način je uvek bila stvar prestiža a puni podrumi ponos domaćina. 

Porodica Bogdanović je pre dve decenije odlučila da tu proizvodnju oplemeni i ponudi svetu.

"Kada smo počeli, tada smo rekli ovo je tradicija", kaže Radisav Bogdanović, "ja sam šesta, moj sin sedma generacija. Ali, to je samo odskočna daska, jer ako ostanete tamo gde su bili vaši dedovi onda ne možete daleko da stignete. Počeli smo odavde, ali smo angažovali znanje, nauku, profesionalnost."

Od starog kazana, kakav ima gotovo svaka kuća u ovdašnjim selima, do modernog pogona i proizvodnje. Rakija od šljiva iz sokolskog kraja, sada se pije na svim kontinentima.

Prema rečima Ivana Bogdanovića, sedamdeset odsto proizvedene rakije izvoze, najviše u
Kanadu, Sjedinjene Države, Australiju, Evropu i Rusiju, koja je veliko tržište.

Dok su na ruskom tržistu tek pet godina, Kanada je prva zemlja gde su počeli da izvoze, pa sada osim svih onih poreklom s balkanskih prostora, kojima i rakija budi nostalgiju, redovni kupci postali su i drugi. U to kako nastaje, i u tradiciju srpskog sela, uverio se i ambasador.

CH Philip Pinnington ambasador Kanade-

"Lepo je videti kako su u srpskim selima i kućama živeli i radili pre stotinu godina uz fantastičan pogled, lepo vreme, lepa selo", rekao je Nj.e. Filip Pinington, ambasador Kanade u Srbiji, i dodao: "i jedan uspešan biznis."

Mnoštvo starih predmeta, sve ono što su nekada domaćini koristili za pečenje i čuvanje rakije, ali i brojni majstorski radovi, našlo se i u malom muzeju, čime su želeli da pokažu i privrednu tradiciju srpskog sela, umesto one češće, istorijske, koju su činili i ratovi i nevolje.

 

broj komentara 1 pošalji komentar
(utorak, 20. okt 2015, 16:32) - anonymous [neregistrovani]

Bravo za njih!

Imadoh prilike i proizvode/rakiju da probam! Zaista nešto najbolje!
Trebalo bi se ugledati na njih - od tradicije dalje znanjem, pa korak po korak, do uspeha. Svaka čast

div id="adoceanrsvdcfhklggd">