Čitaj mi!

U praksi teško sprovesti inkluziju dece sa invaliditetom

Roditelji devojčice sa invaliditetom Anastasije Đurić iz Aleksinca, nisu uspeli da je upišu u željenu osnovnu školu. Kažu da im je uprkos inkluzivnom obrazovanju preporučeno da odu u drugu osnovnu školu.

Sedmogodišnja Anastasija Đurić ima probleme sa hodom i nije u stanju da kontroliše mokrenje. Roditelji su želeli da je upišu u školu "Ljupče Nikolić" u Aleksincu, koja im je najbliža.

Međutim, kažu da im je kroz razgovor sa pedagogom stavljeno do znanja da je bolje da dete upišu u neku drugu školu.

U školi kažu da je zgrada pod zaštitom države i da je zato ovde vrlo teško napraviti rampu ili rešiti problem strmih stepenici. Devojčici kažu nije zabranjen upis, već su samo predočene okolnosti.

Anastasija je upisana u školu "Vožd Karađorđe". Tu je omogućeno da se njeno školovanje prilagodi potrebama.

Roditelji kažu da ovakvi primeri pokazuju koliko je u praksi teško sprovesti inkluziju dece sa invaliditetom.

Anastasija je prvu operaciju imala sa dva dana. Iako već ima problema sa hodom, ovi prvi đački koraci su joj, čini se, bespotrebno otežani.

rts.nis@rts.rs
+381 18 236 588

broj komentara 2 pošalji komentar
(ponedeljak, 06. apr 2015, 12:30) - anonymous [neregistrovani]

ja

Po broju komentara se vidi koliko ova problematika zanima javnost i drzavu,zalosno...

(nedelja, 05. apr 2015, 09:45) - anonymous [neregistrovani]

inkulzivna resorna ministarstva

Ovdje su taksativno telegrafski navedeni podaci o karakteru bolesti., ostalo je u domenu brojnih ministarstava - zdravstva, obrazovanja, socijalne skrbi/zbrinjavanja, komunikacija, itd., ali svakako i ombdusmani samoinicijativnom aktivnoscu morali bi se pozitivno odazvati na rjesavanju i ove zivotne drame djece i roditelja, ili barem javno prozivati na odgovornost zakonom obavezne ali neodgovorne institucije sistema, sa apelom da s' punom odgovornoscu pristupe rjesavanju ovog i slicnih drustvenih problema.

Pitam se postoje li eticki komiteti u oblasti zdravstva, skolstva, socijalne zastite djecijih i ljudskih prava...i na prvu bi se reklo bespotrebni eticki komitet u oblasti komunikacija, inace osovina funkcionisanja svih sistemskih poluga svake drustvene zajednice.