Usklađivanje nastavnog programa sa potrebama privrede

Italijanska kompanija Geoks i Hemijsko-tehnološka škola u Vranju potpisali su sporazum o prilagođavanju nastavnog programa potrebama privatnog sektora. To je završnica projekta USAID-a i Beogradske otvorene škole "Srednje stručne škole kao lideri lokalnog ekonomskog razvoja".

Praktična nastava za učenike završnog razreda tekstilne struke u pogonima italijanske kompanije, fabrike obuće Geoks prilika je da primene naučeno na časovima i provežbano u radionicama primene.

Učenica Mirjana Ristić kaže da su na praktičnoj nastavi u radionici naučili sve što im je potrebno.

Do 2002. godine, Hemijsko-tehnološka škola imala je obućare. Ni kožarske struke više nema, šansa je pružena tekstilcima.

"Mi dajemo priliku učenicima četvrtog razreda da vide savremen način rada, kompanija dolazi iz zapadne Evrope", objašnjava Nenad Mišić, direktor Hemijsko-tehnološke škole u Vranju.

Geoks gradi fabriku, a dok se ne završi, marta naredne godine, imaju proizvodnju sa dve stotine radnika.

"Imamo radnike koji imaju prethodnog iskustva, ne želimo da diskriminišemo te ljude, ali u ovako velikim projektima bitno je da imate novu vrstu energije", kaže Đan Gaetano Ambrozi, direktor tehničkog razvoja Geoksa. "Mladi su budućnost firme."

Beogradska otvorena škola analizirala je usklađenost obrazovnih profila sa potrebama tržišta u Vranju, Prijepolju i Subotici.

"Privreda danas više ulaže u ljude koji prvi put počinju da rade nego pre pet godina, razlog je - napredovala je tehnologija, a škole nisu usklađene", podseća Milorad Bjeletić iz Beogradske otvorene škole.

Prema rečima gradonačelnika Vranja Zorana Antića, razvojem i pokretanjem proizvodnih procesa koji su nekad bili okosnica razvoja grada javlja se potreba da se školuju novi
stručnjaci.

Geoks će zaposliti 1.250 radnika u fabrici obuće. Učenici koji tokom praktičnog dela nastave pokažu interesovanje i savladaju poterbne veštine, dobiće i posao.

rts.vranje@rts.rs

broj komentara 1 pošalji komentar
(sreda, 22. okt 2014, 18:12) - anonymous [neregistrovani]

da se privreda pita

Univerzitete bi trebalo ukinuti, a osnovnj skoku svesti na 4 razreda. Uzas!