Akcija dobrovoljnog davanja krvi na selu

Za svega nekoliko godina koliko postoji, društvo dobrovoljnih davalaca krvi u selu Vitkovac kod Kraljeva, višestruko je uvećalo broj članova. Davaoci su mahom mladi iz Vitkovca, ali i iz okolnih sela u gružanskom kraju.

Akcije doborovoljnog davanja krvi u Vitkovcu u početku su bile skromne. Sada se ovom humanom činu odazivaju dobrovoljni davaoci iz celog gružanskog kraja i susednih opština i gradova.

Inicijator čitave akcije je mlada, ali agilna predsednica mesne zajednice Vitkovac kojoj pomaže njen suprug i seoska osnovna škola u kojoj je zaposlena.

Predsednik MZ Vitkovac Snežana Madžarević kaže da udruženje ima 40 članova.

"Mi se trudimo da animiramo što više mladih ljudi. Ja sam ponosna što imamo i ovog puta mlade koji su došli prvi put da daju krv", dodaje ona. 

Selo Vitkovac nije veliko. Ima svega 700 stanovnika i zato iznenađuje da ima tako dobro organizovano i podmlađeno društvo dobrovoljnih davalaca krvi.

Većina davalaca krv je dala svega nekoliko puta premda ima i onih koji na ovakvim akcijama učestvuju 50 i više puta.

"Pedesti put dajem krv. Broj je važan, ali i nije. Bitno je druženje, pomoć ljudima i humanost", kaže Milan Đošić iz Stragara.

Pomoć u organizovanju akcije pružili su Služba za transfuziju krvi ZC Studenica i Crveni krst Kraljevo.

"Kako to obično biva u ovim sredinama, akcija je počela sa manjim brojem davalaca pa se onda taj broj povećavao. To znači da dobro saradjuju naša služba, Crveni krst i mesne zajednice", kaže dr Marijana Vitković iz Službe za transfuziju krvi.

U ovoj akciji prikupljeno je blizu 80 jedinica krvi. Koliko sutra većina dobrovoljnih davalaca iz Vitkovca odazvaće se na pozive ostalih društava i učestvovati na novim akcijama.

rts.kraljevo@rts.rs
+381 36 333 465

      

         

        

broj komentara 3 pošalji komentar
(četvrtak, 30. jan 2014, 20:50) - Sasa Dddk [neregistrovani]

Pohvale

Tako pricas samo ako imas licna neslaganja sa sa predsesnicom. Sto se tice akcije, ona je bila izvanredna, iznad svih ocekivanja. Sve najbolje za organizatore akcije!

(sreda, 29. jan 2014, 09:01) - anonymous [neregistrovani]

seoska politika

Zalosno je sto se krv i davaoci krvi koriste za licnu politicku promociju organizatora!

(utorak, 28. jan 2014, 21:52) - anonymous [neregistrovani]

Pohvala

Ovi davaoci zasluzuju sve pohvale. Bravo za Vitkovcane.