Otvoren Park nauke u Šapcu

U Šapcu je danas otvoren prvi Park nauke u Srbiji. Autori projekta su profesor doktor Mirjana Božić Popović sa beogradskog Instituta za fiziku i šabački magistri Tatjana Marković Topalović i Goran Stojićević. Park je namenjen svima i omogućava sasvim drugačiji, primenljiv pristup sticanja znanja.

Mnoge stvari iz prirodnih nauka, od fizike, hemije, matematike, geografije i istorije, kao i kako se prenosi zvuk i kako se meri vreme od danas mogu saznati svi posetioci Parka nauke koji je otvoren u Šapcu.

Park je napravljen u okviru Centra ua stručno usavršavanje gde je prošle godine premešten i interaktivni globus. Sada uz njega stoji još 12 instalacija od edukativne fontane, preko Njutnovog klatna, modela DNK, krtistalne rešetetke i solarnog panela, a uz njih i 12 naučnih tabli za objašnjenja.

Do parka se stiže bulevarom Milutina Milankovića, ulicama Isaka Njutna, Mendeljejeva ili Cvijićevim sokakom.

Autori projekta su profesor doktor Mirjana Božić Popović sa beogradskog  instituta za fiziku i šabački magistri Tatjana Marković Topalović i Goran Stojićević. Namenjen je svima, a prevshodno predškolskom i osnovno školskom uzrastu i omogućava sasvim  drugačiji, primenjljiv pristup sticanja znanja.

Vera Živković, učenica Medicinske škole "Dr Andra Jovanović" u Šapcu pokazuje zvučno parabolično ogledalo koje prenosi zvuk na 20 metara razdaljine.

"Ovo je Njutnovo klatno i ono demonstrira zakone održavanja impulsa i energije", kaže Miloš Teodorčević, učenik Medicinske škole "Dr Andra Jovanović" u Šapcu.

Tatjana Marković Topalović, autor projekta kaže da je došlo vreme da se neke pojave iz nauke izmeste iz učionica i da dođu na otvoren prostor.

"Tamo su bolje prikazane, tačnije prikazane i ovo je prostor, ne samo za aktivno, nego i trodimenzionalno doživljavanje nauke", dodaje ona.

Na  ovih 12 instalacija se neće stati, kažu autori projekta, jer ima dovoljno mesta za nove  programe, od vidikovca do botaničke bašte.

Park nauke je uz osnovnu školu i vrtić u delu grada koji se zove Letnjikovac i koji je oko dva kilometra udaljen od ostalih gradskih škola. Ipak se, kako kažu,  ne očekuje da će dolazak predstavljati problem, ni prosvetnim radnicima, ni đacima.

broj komentara 8 pošalji komentar
(utorak, 16. jun 2015, 15:34) - ANA VRASTANOVIC [neregistrovani]

Pohvala

Svaka cast profesorka, divni ste, od srednje skole nosim prelepo misljenje o vama i visoko cenim vas kao licnost. Pozdrav

(utorak, 02. apr 2013, 22:58) - anonymous [neregistrovani]

Prvi park nauke u Sapcu!

Cestitamo za ovaj lep projekat u ime ljubitelja nauke,uzgred sve pohvale prof. Tatjani Markovic Topalovic!

(četvrtak, 28. mar 2013, 23:33) - anonymous [neregistrovani]

...

Park je stvarno odlican, svaka cast na ideji. :)

(četvrtak, 28. mar 2013, 15:24) - Tei [neregistrovani]

Čestitke

Čestitam u ime Medicinske škole "Dr Andra Jovanović" našoj profesorki Tatjani Marković Topalović na ovakvom sjajnom projektu koji je pokrenula!

Očekujemo još više eksperimenata u parkiću! :)

(četvrtak, 28. mar 2013, 01:27) - Timočanin [neregistrovani]

Hvala na objasnjenju

Sjajno osmisljeno. :)hvala.

(sreda, 27. mar 2013, 23:14) - Tatjana Markovic Topalovic [neregistrovani]

Odgovor Timocaninu

Postovani ljubitelju nauke, taj bulevar sam izmislila u samom Parku nauke i zaista ulica Milutina Milankovica (u Sapcu) ne postoji. Centar za strucno usavrsavanje je u ulici Nikole Tesle 1A (opet fizicar) i u njihovom dvoristu se nalazi Park nauke. Ulice u Parku su izmisljene i nadevali smo ima imena u skladu sa intalacijama koje se u ulicama od nekoliko metara nalaze. Dakle u Njutnovoj ulici je Njutnovo klatno, u Ulici Mendeljejeva je Kirstal NaCl, u ulici Charlesa Darvina je model DNK, dok je u Cvijicevom sokaku Meteo stanica i solarni panel. Toliko. Dodjite, dobro dosli ste .S postovanjem, jedan od autora Parka.

(sreda, 27. mar 2013, 01:17) - Gepa [neregistrovani]

Oduševljen sam!

Došli smo sa Biničkog keja kidisanjem u formaciji 4-4-2 i krajnje smo oduševljeni. Nadamo se da će mesto postati posećena turistička atrakcija grada.

(sreda, 27. mar 2013, 01:09) - Timočanin [neregistrovani]

Kako stići do parka?

Rekao sam taksisti da me vozi u bulevar Milutina Milankovića, ali je rekao da ta odrednica ne postoji u Šapcu. Veliki sam ljubitelj nauke i voleo bih da vidim park što pre.