Čitaj mi!

SAD: Ne ohrabrujemo Ukrajinu da napada izvan svojih granica; Veto Mađarske na novi paket pomoći EU Kijevu

Rat u Ukrajini – 286. dan. Restrikcije struje u celoj Ukrajini. Granatirano predgrađe Zaporožja. Napad dronovima na aerodrom u Kursku. Potisnute ukrajinske snage iz dela Donjecka, tvrdi Moskva. Volodimir Zelenski obišao vojnike u Donbasu. Mađarska stavila veto na novi paket pomoć EU Kijevu.

SAD: Ne ohrabrujemo Ukrajinu da napada izvan svojih granica

SAD ne opremaju niti ohrabruju Ukrajinu da izvodi napade preko svojih granica, objavio je Stejt department nakon što je Ukrajina napadima na ruske vazdušne baze pokazala da je sposobna da izvodi stotinama kilometara u dubini ruske teritorije.

"Ne opremamo Ukrajinu za napade preko granica. Ne ohrabrujemo Ukrajinu da napada preko svojih granica. Mi želimo mir. Ukrajinci žele mir. Transatlantska zajednica želi mir. Ono što mi ne želimo je pauza, jer ako imamo pauzu umesto mira, znamo da će predsednik Putin tu pauzu iskoristiti za preopremljenost, za remont, da se pregrupiše i da se, po svoj prilici, vrati u Ukrajinu sa novom osvetom. A to nije u interesu pravednog mira. To svakako nije u interesu trajnog mira", rekao je Prajs.

Dodao je da SAD opremaju Ukrajinu onim što joj je potrebno za odbranu teritorije.

(Rojters)

Opširnije Kraće

Blumberg: Rusija razmišlja o određivanju cene ispod koje neće prodavati naftu

Rusija razmišlja o određivanju cene ispod koje neće prodavati svoju naftu na međunarodnom tržištu kao odgovor na uvođenje ograničenja cene ruske nafte koje su nametnule zemlje EU, G7 i Australija, izvestio je Blumberg pozivajući se na dva zvaničnika upoznata sa planom.

Moskva razmatra ili uvođenje fiksne cene za barel ruske nafte ili propisivanje maksimalnih popusta na međunarodnom tržištu po kojima se može prodavati ruska nafta, navodi Blumberg.

Ograničenje cene ruske nafte na 60 dolara po barelu, koje su uvele EU, G7 i Australija, stupilo je na snagu u ponedeljak.

Zapad na taj način pokušava da ograniči sposobnost Moskve da finansira rat u Ukrajini, ali je Rusija saopštila da se neće pridržavati ograničenja cene za naftu, čak i ako bi morala da smanji proizvodnju, preneo je Rojters.

(Tanjug, Rojters

Opširnije Kraće

Kijev zatražio obustavljanje hirurških intervencija koje nisu hitne

Ukrajinske vlasti zatražile su od regionalnih zvaničnika da razmotre obustavljanje hirurških intervencija koje nisu hitne i to do stabilizacije energetske situacije, saopštilo je danas ukrajinsko ministarstvo zdravstva.

U osam talasa ruskih vazdušnih udara izvedenih tokom poslednjih nedelja na kritična infrastrukturna postrojenja, ozbiljno je oštećena ukrajinska elektromreža što je dovelo do prekida isporuka električne energije širom zemlje, prenosi Rojters.

U saopštenju ministarstva se navodi da su bolnice nastavile da pružaju hitnu medicinsku pomoć, ali se ukazuje da bi planirane operacije koje nisu urgentne trebalo privremeno odložiti kako bi se smanjilo opterećenje koje trpi zdravstveni sistem usred mogućih novih nestanaka struje.

"Odloženi hirurški zahvati će biti izvedeni kada se stabilizuje snabdevanje električnom energijom", navodi se u saopštenju.

(Tanjug)

Opširnije Kraće

Mađarska stavila veto na novi paket pomoći Ukrajini

Mađarska je blokirala odluku o paketu pomoći Ukrajini u vrednosti od 18 milijardi evra i tako primorala Evropsku komisiju i EU da traže alternativno rešenje kako bi Ukrajina dobila finansijsku pomoć u januaru.

Mađarski veto znači da su odluke o svim ostalim predmetima na dnevnom redu ministara finansija odložene, među njima i odluka o zamrzavanju 7,5 milijardi evra sredstava EU za Mađarsku koja su blokirana zbog kršenja vladavine prava u Mađarskoj, prenosi AP.

Komisija će razmotriti kako da "obezbedi rešenje za Ukrajinu već od januara", rekao je komesar EU za budžet Johanes Han tokom sednice ministara finansija.

To bi podrazumevalo takozvanu poboljšanju saradnju tj. pravni put za izbegavanja veta, rekli su zvaničnici EU.

"Nismo bili u mogućnosti da usvojimo paket u celini, ali nećemo biti obeshrabreni", rekao je češki ministar finansija Zbinek Stanjura, predsedavajući skupa ministara i dodao: "Naša ambicija ostaje da počnemo isplate Ukrajini u januaru."

Rekao je da je zadužio Savet EU da radi na "rešenju koje podržava 26 država članica" čime bi se zaobišao mađarski veto, prenosi AP.

Vlade članica EU imaju rok do 19. decembra da zauzmu stav o zamrzavanju fondova EU za Mađarsku, a Komisija takođe insistira da Budimpešta primeni 27 "prekretnica" u demokratskim reformama kako bi se Mađarskoj bila omogućena finansijska sredstva.

Lideri EU će se sastati na dvodnevnom samitu sledeće nedelje, što povećava šanse da će ta pitanja ipak biti rešena kasnije.

(Tanjug)

Opširnije Kraće

Konašenkov: Ukrajinske snage potisnute iz dela Donjecka

Ruski vazdušni udari i artiljerijska paljba potisnuli su ukrajinske snage u južnom području Donjecka, izjavio je portparol Ministarstva odbrane, general-potpukovnik Igor Konašenkov.

"Uspeli smo da sprečimo Ukrajinu da ponovo zauzme položaje u pravcu južnog Donjecka, odnosno u teritorijama naselja Vladimirovka u Donjeckoj Narodnoj Republici i Novodarovka u Zaporoškoj oblasti", rekao je Konašenkov.

On je naveo da je tokom borbi poginulo ili ranjeno preko 30 ukrajinskih vojnika, a da su dva borbena vozila i tri automobila uništena.

(Tanjug)

Opširnije Kraće

Kuleba: Slanje paketa ambasadama neće sprečiti ukrajinske diplomate da rade

Ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba izjavio je da je pokrenuta kampanja terora i zastrašivanja ambasada i konzulata Ukrajine u svetu, ali da to neće sprečiti ukrajinske diplomate da rade na odbrani države.

Kuleba je, na konferenciji za novinare u Kijevu, rekao da ima novih slučajeva slanja paketa ukrajinskim ambasadama i da su danas pakete dobile ambasade u Rumuniji i Danskoj.

Kuleba je poručio svima koji šalju te pakete da prestanu da gube vreme i novac na poštanske marke jer time neće ništa postići, preneo je Ađer pres.

Koverte sumnjivog sadržaja koje je danas primila ambasada Ukrajine u Bukureštu biće pažljivo pregledane, saopštila je rumunska obaveštajna služba.

Ministarstvo spoljnih poslova Ukrajine saopštilo je da je u poslednje vreme zabeležno više od 20 sličnih slučajeva, kada su ambasadama stizale pošiljke u kojima su se nalazile životinjske oči, prenosi Rojters.

Ukrajinska vlada obratila se 2. decembra stranim vladama sa zahtevom da pojačaju bezbednost u ukrajinskim ambasadama.

Ukrajinske ambasade i konzulati su dodatno pooštrili mere bzbednosti.

(Tanjug)

Opširnije Kraće

Čavušoglu: Ako hoće članstvo u NATO-u, Finska mora da ukine embargo na oružje

Turski ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu istakao je da Finska mora da ukine embargo na oružje Ankari kako bi osigurala podršku za članstvo u NATO-u.

Čavušoglu je ocenio da je važno to što finski ministar odbrane Anti Kajkonen 8. decembra dolazi u Tursku, jer se iz Finske još nisu oglasili o ukidanju embarga, prenosi Rojters.

"Očekujemo takvo saopštenje od njih", naveo je Čavušoglu.

Kada je reč o Kurdu kojeg je Švedska izručila Turskoj prošle sedmice, Čavušoglu je rekao da isporučeni nije onaj kojeg je Ankara tražila od Stokholma i da je potrebno deportovati ljude sa liste koja im je poslata i da se njihova sredstva zamrznu.

Finska i Švedska su ove godine zatražile da se pridruže NATO-u nakon ruskog napada na Ukrajinu, ali je Turska odbila da podrži njihovo pristupanje sve dok se ne ispune brojni zahtevi, uključujući zauzimanje strožeg stava protiv kurdskih militanata i ukidanje zabrane prodaje oružja.

Švedska je ukinula embargo u septembru, koji su obe zemlje prvobitno nametnule 2019. godine kao odgovor na upad Ankare protiv milicije sirijskih Kurda, dok sa druge strane, Finska nije sledila taj primer.

Ankara je optužila dve skandinavske zemlje, uglavnom Švedsku, da pružaju utočište ljudima koje smatra teroristima, uključujući članove zabranjene Kurdistanske radničke partije (PKK).

Stokholm i Helsinki negiraju skrivanje militanata, ali su obećali da će sarađivati sa Ankarom kako bi se u potpunosti rešili njeni bezbednosni problemi, kao i da bi ukinuli embargo na oružje, podseća britanska agencija.

NATO svoje odluke donosi konsenzusom, što znači da je Finskoj i Švedskoj potrebno odobrenje svih 30 država članica Alijanse. Jedino se Turska i dalje protivi njihovom članstvu, iako Mađarska još nije ratifikovala prijem dve skandinavske zemlje u svom parlamentu.

(Reuters)

Opširnije Kraće

Moskva: Visokoprecizan napad na ukrajinsku vojnu komandu

Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je da su ruske snage u ponedeljak izvele masovan, visokoprecizan napad na ukrajinski sistem vojne komande u ponedeljak, objavila je agencija RIA Novosti, prenosi Rojters.

Kijev je u ponedeljak saopštio da su najmanje četiri osobe poginule u ruskim raketnim napadima, ali da je većinu od oko 70 projektila oborila ukrajinska vojska.

(Reuters)

Opširnije Kraće

Ukrajinski obaveštajci: Rusija ima municije za još par velikih napada

Šef ukrajinskih bezbednosnih službi Kirilo Budanov rekao je da Rusija ima dovoljno visokopreciznih raketa za još par velikih napada na Ukrajinu, dok ne ostane bez zaliaha.

(Reuters)

 

Ukrajinske ambasade dobile još krvavih paketa

Ambasade Ukrajine u Rumuniji i Danskoj dobile su "krvave pakete", rekao je šef ukrajinske diplomatije.

Naime, prošle nedelje, ukrajinska diplomatska predstavništva u nekoliko evropskih država dobila su pakete sa životinjskim očima.

Još niko nije preuzeo odgovornost za slanje paketa.

(Reuters)

Zelenski obišao vojnike u Donbasu

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski obišao je vojnike koji se bore u Donbasu. Danas Ukrajina obeležava Dan oružanih snaga.

"Hvala vam na otporu koji pružate i snazi. Vi ste branioci naše nezavisnosti", napisao je na Telegramu uz snimak susreta sa vojnicima.

Objavio je još jedan snimak na kojem se navodno obraća iz Slavjanska, u blizini Bahmuta.

(Reuters)

Nova razmena zatvorenika između Ukrajine i Rusije

Ruski poslanik Šamsail Saralijev rekao je da će 60 ruskih vojnika biti oslobođeno u razmeni zarobljenika sa Ukrajinom.

(Reuters)

Šojgu o gubicima ukrajinske vojske u novembru

Ukrajinska vojska izgubila je u novembru više od 8.300 vojnika, pet aviona i 10 helikoptera, izjavio je ruski ministar odbrane Sergej Šojgu.

Šojgu je, na telefonskoj sednici ministarstva, rekao da su ruske trupe nanele značajnu štetu ukrajinskom ljudstvu i vojnoj tehnici u oblastima Luganska i Donjecka.

Prema njegovim rečima, ruske oružane snage štite kritično važne objekte koji se nalaze u delovima Donbasa pod ruskom kontrolom.

Šojgu je istakao da ruske oružane snage sprovode masovne napade na ukrajinska preduzeća odbrambene industrije, sistem vojnog upravljanja i druge objekte preciznim oružjem dugog dometa.

(Tanjug)

Opširnije Kraće

Peskov: Zasad ne vidimo prostor za mirovne pregovore

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da je saglasan sa američkim državnim sekretarom Entonijem Blinkenom da je potrebno ostvariti trajni mir u Ukrajini, ali da u ovom momentu ne vidi mogućnost za mirovne pregovore.

Blinken je u jednom intervjuu u ponedeljak rekao da konflikt u Ukrajini mora da se reši diplomatijom i pregovorima, kako bi se obezbedio pravedan i trajni mir.

Peskov je rekao i da, kako bi došlo do pregovora, Rusija mora da ostvari svoje ciljeve u "specijalnoj operaciji".

(Reuters)

FSB traži od suda da naloži hapšenje Vereščukove

Istražitelji Federalne službe bezbednosti Rusije zatražili su od moskovskog suda da naloži hapšenje u odsustvu ministarke za reintegraciju privremeno okupiranih teritorija Ukrajine Irine Vereščuk i prvog zamenika ukrajinskog ministra spoljnih poslova Emine Džaparove.

Pres-služba suda navodi za Tas da su te dve ukrajinske političarke optužene za kršenje teritorijalnog integriteta Ruske Federacije i da su stavljene na međunarodnu poternicu.

(Tanjug/Tas)

Opširnije Kraće

Rjapkov: "Pozitivna dinamika" u razgovorima oko nuklearke

Zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Sergej Rjapkov rekao je da pregovori sa Međunarodnom agencijom za atomsku energiju oko nuklearke u Zaporožju imaju pozitivnu dinamiku.

Reč je o razgovorima o formiranju bezbednosne zone oko najveće evropske nuklearne elektrane.

A ruski ministar odbrane Sergej Šojgu tvrdi da Ukrajina sprovodi nuklearni terorizam u Zaporožju tako što granatira nuklearku, otvarajući put nuklearnoj katastrofi.

Ukrajina negira da granatira nuklearnu elektranu. 

(Reuters/Tas)

Ušakov: Makron samo priča o dijalogu sa Putinom

Francuski predsednik Emanuel Makron mnogo priča o planovima da razgovara sa ruskim liderom Vladimirom Putinom, ali još ne preduzima realne korake, izjavio je pomoćnik predsednika Rusije Jurij Ušakov.

On (Makron) mnogo govori o tome da želi da održi kontakte, dijalog sa Putinom, ali još nije preduzeo korake u tom kontekstu, rekao je Ušakov.

Makron je juče izjavio da održava kontakte sa Putinom i da veruje da su pregovori jedini način da se okonča sukob Rusije i Ukrajine.

(Izvestija)

Opširnije Kraće

Ukrenergo: Normalizacija snabdevanja strujom za dan ili dva

Direktor ukrajinske nacionalne kompanije Ukrenergo Volodimir Kudricki rekao je da su ruske snage namerno izabrale trenutak zahlađenja za jučerašnji masovni napad na ukrajinski energetski sektor.

Prema njegovim rečima, potreban je dan ili dva da se uspostavi normalna proizvodnja u sistemu i izrazio očekivanje da će se nakon toga situacija stabilizovati.

(Ukrinform)

Staruh: Raketirano predgrađe Zaporožja

Ruske snage izvele su noćas raketni napad na predgrađe Zaporožja, saopštio je načelnik regionalne vojne uprave Oleksandar Staruh.

Naveo je da su oštećeni stambeni i objekti vitalne infrastrukture, prenosi Ukrinform.

Povređenih u napadu nije bilo.

(Ukrinform)

Napad dronom na aerodrom u Kursku, zapalio se rezervoar sa naftom

Na aerodrom u Kursku izvršen je napad dronom, usled čega se zapalio rezervoar sa naftom, objavio je jutros načelnik Kurske oblasti u Rusiji Roman Starovojt.

On je na Telegramu napisao da nije bilo žrtava i da je u toku lokalizacija požara.

Sve specijalne službe su na mestu incidenta, napisao je Starovojt, prenosi RIA Novosti.

Rusko Ministarstvo odbrane juče je saopštilo da je Ukrajina pokušala da izvede napad na vojne aerodrome u Saratovskoj i Rjazanjskoj oblasti u Rusiji, uz pomoć bespilotnih letelica sovjetske proizvodnje.

Kako je navedeno, ruska avijacija je uz pomoć PVO oborila ukrajinske dronove koji su leteli na maloj visini.

U napadu su poginula tri pripadnika vojno-tehničkog osoblja, a četvoro je povređeno.

Rusija je nakon toga pokrenula masovni udar na vojno-komandni sistem Ukrajine i saopštila da je sprečeno prebacivanje ukrajinskih trupa i naoružanja u zonu borbenih dejstava.

(Tanjug/RIA Novosti)

Opširnije Kraće

Nastavljaju se borbe u Ukrajini, tokom jučerašnjeg dana, proglašena je vazdušna opasnost širom zemlje nakon eksplozija u Harkovskoj, Luganskoj, Dnjepropetrovskoj oblasti, Odesi, Zaporožju i Vinici. Uvedena su i vanredna isključenja struje u zemlji, saopštio "Ukrenergo".

"Ukrajinska protivvazdušna odbrana je oborila većinu ruskih raketa ispaljenih na Ukrajinu, a radnici su već započeli radove na obnavljanju energetskog napajanja", izjavio je predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski.  

Za to vreme predsednik Rusije automobilom je prešao Krimski most, čija je desna traka ponovo otvorena za saobraćaj – posle eksplozije u oktobru, za koju je Moskva okrivila ukrajinske službe.

Nemački kancelar Olaf Šolc poručio je da se mora sprečiti izazivanje novog Hladnog rata – stvaranjem novih partnerstava.

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov odgovara da je NATO ozbiljna pretnja Rusiji i da Zapad rizikuje direktni sukob nuklearnih sila, sa katastrofalnim posledicama.

Nove pretnje ukrajinskim konzulatima u Španiji, policija zaplenila tri koverte sa životinjskim očima.