Čitaj mi!

Još dva broda sa žitaricama isplovila iz ukrajinskih luka; Reznikov: Britansko naoružanje stiglo u Ukrajinu

Sto sedamdeseti dan rata u Ukrajini. Borbena dejstva oko Harkova i oblasti Dnjepropetrovska. Ponovo su granate padale oko nuklearne elektrane Zaporožje, međusobne optužbe dve strane za odgovornost. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski pozvao na tehnološku izolaciju Rusije. Još dva broda sa žitaricama isplovila iz ukrajinskih luka.

Zelenski predlaže produženje vanrednog stanja i mobilizacije

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski podneo je Vrhovnoj radi dva nacrta zakona o produženju vanrednog stanja i o produženju opšte mobilizacije na 90 dana.

Ukrinform prenosi da se produženje vanrednog stanja i opšte mibilizacije za 90 dana počev od 23. avgusta.

(ukrinform.ua

Opširnije Kraće

Zaharova o sednici SB UN o Zaporožju: Guteres bez signala prema Kijevu

Pozicija generalnog sekretara UN Antonija Guteresa u vezi sa Zaporoškom nuklearnom elektranom pokreće niz pitanja, posebno imajući u vidu da nije uputio nikakav signal Kijevu, ocenila je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

Prema njenim rečima, Moskva nije uverena da Sekretarijat UN neće ometati upućivanje nove ekspertske misije Međunarodne agencije za nuklearnu energiju (IAEA) u nuklearku.

U Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija sinoć je održana sednica o Zaporoškoj nuklearki a komentarišući ishod, Zaharova je rekla da pozicija generalnog sekretara UN i dalje pokreće pitanja.

"Nikakvih signala ukrajinskom rukovodstvu s njegove strane nije bilo. On ili nije sposoban ili ne želi da prizna realnost, jer kako drugačije objasniti neodlučnost koja se graniči sa popustljivošću kada su u pitanju ukrajinski napadi na nuklearku?", zapitala se ona.

Zaharova je kazala da upravo zbog opstrukcija od strane generalnog sekretara i Sekretarijata na čijem je čelu početkom leta nije realizovana praktično usaglašena i pripremljena međunarodna misija IAEA.

Nismo uvereni da se to neće ponoviti kada ponovo budemo pripremali misiju na čijem čelu će biti sekretar IAEA Rafael Grosi, dodala je ona.

Zaharova je istovremeno pozvala Kijev da ne stvara nove poteškoće kada je reč o slanju misije IAEA u Zaporošku nuklearku.

(Tanjug/Sputnjik)

Opširnije Kraće

Prvi brod koji će prevoziti žitarice za Afriku stigao u ukrajinsku luku

Ukrajinski ministar infrastrukture Oleksandr Kubrakov rekao je da je stigao prvi brod od početka rata koji će preuzeti žitarice namenjeni nekoj afričkoj državi.

Kako je naveo na Tviteru, brod "Hrabri komandant" pristao u je u luku Pivdenji.

"Vrlo brzo žito će biti isporučeno Etiopiji", dodaje se Kubrakovljevoj objavi.

(Reuters)

Opširnije Kraće

Medvedev: Zelenski će pred sud ili u humorističke emisije

Zamenik predsednika Saveta bezbednosti Rusije Dmitrij Medvedev reko je da će se ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski se suočiti sa tribunalom ili vratiti u humorističke emisije.

Medvedev je posetio zonu borbenih dejstava u Luganskoj oblasti i poručio da "treba da ih se plaše", prenosi ruska agencija Tas.

"Zelenski nema drugog izbora osim da se suoči sa tribunalom ili da igra sporedne uloge u humorističkim emisijama", rekao je Medvedev u intervjuu novinaru Nadanu Fridrihsonu, koji je u petak objavljen na njegovom Telegram kanalu.

Medvedev je, kako navodi agencija, "naglasio da je u četvrtak posetio Lugansk kako bi razgovarao o tome šta se još može učiniti u odbrani ljudi koji žive u Luganskoj i Donjeckoj Narodnoj Republici, koje su proglasile nezavisnost, i 'na drugim oslobođenim teritorijama'".

"Oni bi trebalo da nas se plaše", rekao je Medvedev, ističući da se nije bilo strah da poseti područje gde se vode borbe.

(Tanjug/Tas)

Opširnije Kraće

Ruska vojna uprava: Ukrajinske snage granatirali hidroelektranu u Hersonskoj oblasti

Ukrajinska vojska granatirala je hidroelektranu Kahovska u Hersonskoj oblasti, tvrdi zamenik šefa regionalne vojno-civilne administracije Kiril Stremusov.

"Napad je odbijen. Bilo je pogodaka, ali nisu bili kritični. Informacije još pristižu", rekao je Stremusov za RIA Novosti.

Agencija navodi da su oružane snage Ukrajine više puta granatirale teritoriju hidroelektrane u Novoj Kahovki.

Kako ističe, posebno snažan udarac zadat je u noći 12. jula kada su eksplodirala skladišta šalitre, a bilo je i poginulih i povređenih.

(Tanjug/RIA Novosti) 

Opširnije Kraće

Kijev poziva UN i Crveni krst da obiđu ruske logore za ratne zarobljenike

Ukrajinske bezbednosne agencije u zajedničkom saopštenju pozvale su Ujedinjene nacije i Međunarodni komitet Crvenog krsta da pošalje predstavnika na lokacijama gde Rusija drži ukrajinske ratne zarobljenike.

Zahtev je usledio nakon ranijih tvrdnji Kijeva da su ruske snage su mučile i pogubile zatvorenike, uključujući i eksploziju u zatvoru u Olenovki.

Moskva tvrdi da je ukrajinska vojska granatirala objekat, pri čemu je poginulo više od 50 zarobljenika.

(Reuters

Opširnije Kraće

Nebenzja: Rusija ne želi demilitarizaciju oko Zaporožja

Ruski stalni predstavnik pri UN-u Vasilij Nebenzja izjavio je da Rusija ne podržava predlog za stvaranje demilitarizovane zone oko nuklearne elektrane Zaporožje.

"Demilitarizacija nuklearne elektrane može je učiniti ranjivom za one koji žele da je posete. Niko ne zna koji će biti njihovi ciljevi i zadaci. Ne možemo isključiti bilo kakve provokacije, terorističke napade na stanicu, koju moramo zaštititi", rekao je Nebenzja.

Ranije je generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Guteres pozvao na povlačenje vojnog osoblja i opreme iz elektrane i na izbegavanje vojnog delovanja u okolini postrojenja.

(Gardijan)

Opširnije Kraće

Rusija: Uništili smo američki radarski sistem i dve HIMARS rakete

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da su njene snage uništile radarski sistem AN/MPK-64 američke proizvodnje u Donjeckoj oblasti, i više ukrajinskih projektila.

Ministarstvo je takođe saopštilo da su oborene i dve rakete ispaljene iz sistema HIMARS.

"Dve rakete višecevnog raketnog sistema HIMARS oborene su u vazduhu u oblasti Nova Kahovka i četiri granate MLRS Alder kod Černobajevke u oblasti Hersona", saopštilo je rusko ministarstvo.  

(Rojters)

Opširnije Kraće

Rogov: Ukrajina gađa Zaporožje zapadnim navođenim raketama

Ukrajinske trupe granatiraju nuklearnu elektranu Zaporožje navođenim projektilima zapadne proizvodnje, rekao je portparol regionalne vojno-civilne administracije Vladimir Rogov.

On tvrdi da je jedna od granata pala deset metara od skladišta nuklearnog goriva", prenosi RIA Novosti.

Kako je rekao, ti napadi su opasni, jer rakete idu "baš tamo gde oni žele".

"Imamo dokaze da se u napadima koriste baš te rakete, pokazaćemo ih", rekao je Rogov.

Dodao je da će vlasti biti primorane da konzerviraju elektranu ako se granatiranje nuklearke Zaporožje nastavi.

Upozorio je i da će Kijev ostati bez mogućnosti da se iz te elektrane snabdeva električnom energijom.

"Nema sumnje da će biti problema sa snabdevanjem teritorije koju kontroliše Kijev, već sad je proizvodnja struje svedena na minimum, taman toliko da se sa elektranom ništa ne dogodi. Uskoro Kijev neće dobijati ništa, a mi ćemo biti prinuđeni da konzerviramo nuklearku, dok ćemo svu tu proizvodnju koja postoji preusmeriti na oslobođenu teritoriju", rekao je Rogov.

(Tanjug, RIA Novosti

Opširnije Kraće

Reznikov: Britansko naoružanje stiglo u Ukrajinu

Ukrajinski ministar odbrane Oleksij Reznikov izjavio je da je u Ukrajinu stigla nova isporuka naoružanja iz Velike Britanije.

"Više višecevnih raketnih lansera M270 stiglo je u Ukrajinu", naveo je Reznikov.

On je na Tviteru zahvalio britanskom ministru odbrane Benu Volasu i britanskim građanima na donaciji koja je ranije obećana.

"Vaša podrška je toliko važna za Ukrajinu. Naša vojska će spretno koristiti ovu ''zamenu'' na bojnom polju", rekao je Reznikov.

(Gardijan)

Opširnije Kraće

Lokalni gradonačelnik: Raketni napad na Kramatorsk

Jedanaest raketa pogodilo je grad Kramatorsk na istoku Ukrajine u dva sata ujutru, saopštio je gradonačelnik.

Gradonačelnik Oleksandar Hončarenko objavio je na Fejsbuku da su uništene privatne kuće i da nema informacija o žrtvama.

(Gardijan

Opširnije Kraće

Kazahstan planira da izvozi naftu preko azerbejdžanskog naftovoda

Kazahstan će izvoziti deo svoje sirove nafte preko najvećeg naftovoda u Azerbejdžanu od septembra, pošto kazahstanska vlada traži alternativni put nakon što je Rusija zapretila da će zatvoriti cevovod CPC, javlja Rojters pozivajući se na tri izvora upućena u dešavanje.

Kazahstanski izvoz nafte učestvuje sa više od jedan odsto u svetskoj ponudi, ili sa otprilike 1,4 miliona barela dnevno (BPD).

Gotovo 20 godina ta zemlja transpostuje naftu Kaspijskim cevovodom (CPC) do ruske crnomorske luke Novorosijsk, koja omogućava pristup globalnom tržištu.

Ruski sud je u julu naložio da se na 30 dana zatvori CPC zbog, kako je navedeno, oštećenja izazvanih olujom, koja bi mogla da budu ekološka pretnja, što je navelo kazahstansku vladu i velike strane proizvođače da iz predostrožnosti sklope ugovore za isporuku nafte na drugim lokacijama.

Nijedna od alternativa nije toliko praktična kao CPC naftovod, što povećava rizik od dalje nestabilnosti na energetskim tržištima.

Izvor direktno upućen u ovo pitanje rekao je za Rojters da je kazahstanska državna naftna kompanija Kazmunaigaz (KMG) u poodmaklim razgovorima sa trgovinskim ogrankom azerbejdžanske državne firme SOCAR da dozvoli prodaju 1,5 miliona tona kazahstanske sirove nafte godišnje preko azerbejdžanskog naftovoda kojim se nafta isporučuje u tursku sredozemnu luku Džejhan.

Protok preko azerbejdžanskog cevovoda iznosio bi nešto više od 30.000 barela dnevno, što je neuporedivo manje od uobičajenih 1,3-1,4 miliona barela dnevno preko CPC cevovoda.

Konačni sporazum bi trebalo da bude potpisan krajem avgusta, a protok kroz naftovod Baku–Tbilisi–Džejhan (BTC) će početi mesec dana kasnije, rekao je izvor britanske agencije.

Postoji mogućnost da 2023. godine počne protok još 3,5 miliona tona kazahstanske sirove nafte godišnje kroz drugi azerbejdžanski naftovod do gruzijske crnomorske luke Supsa, rekla su druga dva izvora.

Ukupno sa protokom preko BTC naftovoda, isporuke nafte iz Kazahstana iznosile bi nešto više od 100.000 barela dnevno, što je 8,0 posto protoka preko Kaspijskog cevovoda.

Oslanjanje na Azerbejdžan bi omogućilo Kazahstanu da zaobiđe rusku teritoriju.

(Rojters, Tanjug)

Opširnije Kraće

Još dva broda sa žitaricama isplovila iz ukrajinskih luka

Još dva broda sa tovarom žitarica napustila su ukrajinske luke, saopštilo je tursko ministarstvo odbrane.

"Sormovski", koji plovi pod zastavom Belizea, napustio je ukrajinsku luku Černomorsk, prevozeći 3.050 tona pšenice u tursku severozapadnu provinciju Tekirdag, navodi se u saopštenju.

Takođe, "Zvezda Laura" pod zastavom Maršalskih Ostrva isplovila je iz Južnog i uputila se ka Iranu, prevozeći 60.000 tona kukuruza.

Ukupno 14 brodova je isplovilo iz Ukrajine u protekle dve nedelje, nakon dogovora sa Rusijom da se omogući nastavak izvoza žita iz ukrajinskih crnomorskih luka.

Sporazumom između Rusije i Ukrajine, kojem su posredovali Ujedinjene nacije i Turska, omogućeno je da brodovi sa žitaricama isplovljavaju iz ukrajinskih crnomorskih luka od 1. avgusta.

Ovaj dogovor je postignut prošlog meseca, nakon upozorenja da bi obustavljanje isporuka žitarica iz ukrajinskih luka zbog sukoba moglo dovesti do ozbiljne nestašice hrane, pa čak i izbijanja gladi u nekim delovima sveta.

Nastavak izvoza žitarica prema sporazumu nadgleda Zajednički koordinacioni centar (JČ) u Istanbulu u kojem rade ruski, ukrajinski, turski i pripadnici UN.

(Rojters)

Opširnije Kraće

Gradonačelnik Harkova tvrdi da su ruske grante padale po stambenim zgradama. Prema navodima načelnika Dnjepropetrovske oblasti Valentina Rezničenka, u granatiranju su poginule tri osobe, dok je devetoro povređeno.

Ruska i ukrajinska strane razmenile su optužbe za granatiranje nuklearne elektrane Zaporožje. Lokalna vojna administracija pod kontrolom Moskve saopštila je da je ukrajinska vojska dva puta granatirala nuklearku.

Sa druge strane, ukrajinska državna kompanija "Energoatom" tvrdi da su atomski kompleks u Zaporožju napale ruske snage.

Stalni predstavnik Rusije pri Ujedinjenim nacijama Vasilij Nebenzja rekao je sednici Saveta bezbednosti UN da "zločinačke akcije Kijeva u pogledu nuklearne elektrane Zaporožje guraju svet na ivicu nuklearne katastrofe".

Generalni sekretar UN Antonio Guteres pozvao je na povlačenje vojnog osoblja i opreme iz atomske centrale. Pozvao je Rusiju i Ukrajinu da više ne granatiraju osoblje ili okolinu postrojenja. 

Marijano Grosi, generalni direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA), predložio je da lično predvodi tim stručnjaka u toj atomskoj centrali.

"Ukrajina ima za cilj da pre zime evakuiše dve trećine stanovnika iz delova Donjecke oblasti koje kontroliše, između ostalog i iz zabrinutosti da ljudi neće moći da obezbede grejanje usred ratom oštećene infrastrukture", rekla je zamenica ukrajinskog premijera Irina Vereščuk.  

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski pozvao je Zapad da uvede tehnološki embargo Moskvi u vidu potpunog obustavljanja isporu rezervnih delova neophodnih za ruski vojno-industrijski kompleks.

Zemlje Zapada obećale su da će izdvojiti više od 1,5 milijardi evra kako bi pojačale vojne kapacitete Ukrajine u ratu protiv Rusije, rekao danski ministar odbrane Morten Bodskov.